Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan ulazak 530 kuna

Hrvatska je prije dvije godine dobila najmoderniju barokomoru, ali to nije sve! U njoj se ipak ne mogu liječiti svi

Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV)
Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV) Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV) Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV) Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Priopćenje HZZO-a Priopćenje HZZO-a (Video: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV +0 Priopćenje Ministarstva zdravstva Galerija 1/5 >>
Prije godinu dana Hrvatska je, kako se tada govorilo, dobila najmoderniju barokomoru, smještenu u KBC-u Rijeka. Trebala je zbrinjavati na stotine pacijenata, a onda su odjednom uslijedila ograničenja. Ministarstvo zdravstva prije pola godine donijelo je naputak da se dvije od tri kategorije liječenja stave u takozvani nad-standard i da ih je potrebno odraditi kod privatnika, naravno za novac.

Prošlo je godinu dana od kada je u rad puštena moderno opremljena barokomora u KBC-u Rijeka. Napravljeno je oko 5.000 tretmana. Među pacijentima je bio i Ivica Kostelić, kojem je terapija pomogla nakon povratka s Grenlanda.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

"Najčešća patologija s kojima se susrećemo su kronične rane, insuficijencije cirkulacijskih ekstremiteta i posljedice poremećaja te cirkulacije", objasnio je Boris Reinić, v. d. pročelnika Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka.

Dodaje su odlukom Ministarstva zdravstva od lipnja ove godine donesene izmjene.

"Ukinute su druga i treća skupina dijagnoza koje su redovito dolazile u barokomoru na teret HZZO-a. Na žalost, veliki broj pacijenata koji su dolazili ovdje spadaju u tu skupinu", rekao je Reinić.

HZZO je takav naputak poslao riječkom KBC-u. Ističu da je taj naputak poslan po Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV) Priopćenje HZZO-a Foto: Dnevnik Nove TV

Primjerice, na teret HZZO-a može se liječiti pacijent s dekompresijskom bolešću ili plinskom gangrenom, ali ne i onaj tko ima dijabetičko stopalo. Jer to spada u drugu kategoriju indikacija.

"Jedan tretman, jedan ulazak u barokomoru, košta 530 kn, a da bi terapija bila adekvatna treba najmanje 20 puta ući u barokomoru. To je doista velika cifra za prosječnog hrvatskog građanina", rekao je Reinić.

Zašto je Ministarstvo zdravstva odlučilo uvesti plaćanje za određene kategorije, mnogima nije jasno.

"Ovo je primjer gdje je sustav jako dobro opremljen i spreman je primiti dobar broj pacijenata, ali se opet ti pacijenti usmjeravaju i ta im se usluga naplaćuje. Ovo je samo još jedan primjer kako se o nečemu govori da je iznad standarda bez da se sam standard definira", rekao je Ivica Beline iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Iz Ministarstva zdravstva stigao je odgovor. Osnovali su povjerenstvo koje bi trebalo odrediti koje bolesti se mogu liječiti u barokomori o trošku HZZO-a, a koje će i dalje ostati na listi za privatnike.

Ministarstvo zdravstva povisilo cijenu korištenja riječke barokomore (Video: Dnevnik Nove TV) Priopćenje Ministarstva zdravstva Foto: Dnevnik Nove TV

Do daljnjega će tako super moderna barokomora plaćena novcem poreznih obveznika u Riječkom KBC-u raditi samo određene preglede. Za sve ostalo po naputku ministarstva i HZZO-o zaduženi su privatnici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene