Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afrička svinjska kuga

Krenuo nadzor farmi zbog opasne zaraze: "Ako se bolest pojavi u Hrvatskoj, stanje bi moglo biti apokaliptično"

Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Davor Štefanko, uzgajivač crne slavonske svinje (Foto: Dnevnik.hr) Davor Štefanko, uzgajivač crne slavonske svinje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Goran Jančo, predsjednik Saveza uzgajivača svinja, i Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Goran Jančo, predsjednik Saveza uzgajivača svinja, i Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Jančo, predsjednik Saveza uzgajivača svinja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Ministarstvo poljoprivrede krenulo je u nadzor hrvatskih farmi svinja zbog opasnosti od širenja zaraze afričkom svinjskom kugom.

Farmerima koji ignoriraju biosigurnosne mjere, prijete visoke kazne, a gube i pravo na naknadu štete. Afrička svinjska kuga prenosi se izravnim kontaktom sa zaraženom životinjom, pa su potencijalni prenositelji i ljudi. Ministarstvo poljoprivrede stoga kreće u provjeru svih svinjaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija slabi procijepljenost Raste broj oboljelih od zarazne bolesti u europskoj zemlji: "Ljudi možda ne shvaćaju koliko to može biti ozbiljno" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak poručuje: "Mi ćemo pregledati sve farme u Hrvatskoj, negdje oko 50.000, utvrdit ćemo kategoriju biosigurnosnih mjera koju provode, a sam proces je započeo u petak“, rekao je.

Davor Štefanko iz Antunovca, koji svoje crne slavonske svinje drži na otvorenom, uz žičanu će morati podići i električnu ogradu. "Dupla ograda bi trebala biti samo iz tog razloga da one ne pobjegnu van".

Afrička svinjska kuga širi se brzinom od 30 do 40 kilometara na godinu. Ernest Nad iz HGK Županijske komore Osijek otkriva kada bi afrička kuga mogla doći do Hrvatske: "Prema informacijama koje smo imali prije nekoliko dana s kolegama iz Mađarske iz Agrarne komore Pečuh, upozoreni smo da bi ista mogla doći na granicu Hrvatske negdje za dvije godine".

Svinje među kojima se pojavi, bit će eutanazirane. "Šteta će biti nadoknađivana po tržišnim cijenama iz proračuna“, rekao je državni tajnik. Proizvođače brine i zabrana prometa u krugu od 3 do 10 kilometara, kao i vrijeme koje će im trebati da se vrate na staro.

Afrička svinjska kuga prijeti sektoru koji je i tako na koljenima

Predsjednik Saveza uzgajivača svinja Goran Jančo rekao je kako podržavaju mjere Ministarstva i kako bi stanje moglo biti apokaliptično ako se bolest pojavi i da će u tom slučaju morati ugasiti proizvodnju.

Ne misli da će odšteta po tržišnoj cijeni biti dovoljna. Upozorava da će o mjerama odštete morati još razgovarati s Ministarstvom jer odluka Ministarstva stavlja u nepovoljan položaj onu farmu svinja koja nije zaražena, a koja je primjerice u susjedstvu zaražene.

"Farmi koja nije zaražena bilo bi zabranjeno prometovanje, a ne bi mogla ostvariti pravo na odšetu", ističe. O svemu tome, morat će razgovarati s Ministarstvom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene