Svinje (Foto: AFP) - 2
Svinje (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp

Belgija je potvrdila izbijanje afričke svinjske kuge, koje je označilo daljnje širenje bolesti koja je pogodila farme u istočnoj Europi i Kini, a sada prijeti i svinjskoj industriji u zapadnoj Europi.


Belgijska agencija za sigurnost hrane rekla je da je afrička svinjska kuga (ASF) zabilježena u pokrajini Etalle blizu granice s Francuskom nakon što je uginuće nekoliko divljih svinja podiglo sumnju o prisutnosti virusa.

Vezani članci Svinje (Foto: AFP) - 2 Pojačan oprez nakon pojave svinjske kuge u susjedstvu: Doznajte kojih se mjera prevencije svinjogojci moraju držati Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Srbiji službeno potvrđena afrička svinjska kuga: Neizlječiva bolest životinja otkrivena na četiri farme

Ovo je prvi zabilježeni slučaj ove bolesti u Belgiji još od 1985.

Otkako su zabilježeni slučajevi porasli u istočnoj Europi, uključujući i neke zemlje članice EU-a poput Rumunjske, zemlje zapadne Europe nastoje spriječiti širenje bolesti koja je vrlo zarazna među svinjama i koju je teško iskorijeniti.

Francuska je žurno reagirala na vijest o uginuću divljih svinja u Belgiji te je njihovo ministarstvo poljoprivrede obznanilo pojačani nadzor u četirima administrativnim pokrajinama koje graniče s Belgijom, kao i dodatne mjere za zaštitu svinjskih farmi i klaonica.

Širenje virusa u istočnoj Europi već je dovelo do pokolja stotina tisuća svinja, dok su u Kini, koja je najveći svjetski proizvođač svinjetine, slučajevi doveli do zabrane prijevoza životinja i hranjenja svinja otpatcima u zaraženim pokrajinama.

EU je kolektivno drugi najveći proizvođač svinjskog mesa nakon Kine i najveći izvoznik. Većina svinjogojstva koncentrirana je u Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj i Španjolskoj.

Najnoviji slučajevi u Europi mogu biti povezani s hranom koju su bacali ljudi koji su došli iz područja u kojima je bolest prisutna, navodi u priopćenju belgijska agencija za sigurnost hrane. (Hina)
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju