Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poduzetnici se ne bi trebali kažnjavati zbog sitnica, istaknuto je na prošlotjednoj videokonferenciji ravnatelja Porezne uprave i pomoćnika ministra financija Zdravka Zrinušića sa svim pročelnicima poreznih uprava u zemlji.


Ravnatelj porezne najavio je kako će svim područni uredima poslati upute kako postupati na terenu kad se utvrde manji prekršaji i kad poduzetnici nisu recidivisti, javlja Jutarnji list.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Novi posao bivše predsjednice? "Priča se da ste najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a" Pet prijedloga za kovanicu Otkrili pet motiva za hrvatsku kovanicu eura: Svoje mišljenje, ali i prijedloge od danas mogu dati i građani

Podsjetimo, Porezna je nedavno zbog toga što je na računu pisalo P1, umjesto p1 kako je navedeno u bazi Porezne, utvrdila da prostor nije prijavljen i odlučila kazniti obrtnicu, a kazne za taj prekršaj kreću se od 10.000 do 300.000 kuna.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je u Bjelovaru poručila kako Porezna uprava ne smije biti represivni aparat koji "drakonskim kaznama guši obrtnike i poduzetnike, nego ih treba educirati i ohrabrivati".

Ministar financija Zdravko Marić prošli je tjedan također poručio kako ne podržava drakonske kazne poreznika za sitne prekršaje.

"Porezna uprava treba graditi partnerski odnos prema poreznim obveznicima, prije svega da se zbog određenih bagatelnih prekršaja i malih nesrazmjera ne zatvaraju kafići i ugostiteljski objekti. Ne podržavam kažnjavanje pogrešno napisanog malog i velikog slova. Tijekom ove godine obavljeno je više od 7400 nadzora, pri čemu su u određenom postotku utvrđene određene nepravilnosti, no pristup gdje se nekog kažnjava zbog pogrešnog iskaza u smislu velikog ili malog slova, zasigurno ne podržavam", poručio je Marić.