Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović privremeno je u ponedjeljak premjestila svoj Ured u Bjelovarsko-bilogorsku županiju i na svečanosti ispred zgrade županije istaknula da je Bjelovar primjer kako se može voditi ambiciozna proaktivna politika, ne čekajući državne mjere.

Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)

Privremeni Ured predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović otvoren je izvedbom državne himne i podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade županije, a predsjednica države govor je počela pozivajući na ravnomjerniji razvoj Hrvatske.

Vezani članci Siniša Jurković - 1 Jutro u znaku kaosa na cestama: Iz policije otkrili koliko su kazni naplatili te istaknuli još jedan problem Aleksandra Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Dnevnik Nove TV donosi povijest odnosa Hrvatske i Srbije: "Dobio sam od Kolinde čokolade", "Žele Hrvatsku bez Srba", "Ja sam glavni ustaša u Srbiji"

"Potrebno je što prije promijeniti razvojnu paradigmnu i prestati razvijati Hrvatsku kvadricentrično, odnosno oko četiri najveća hrvatska grada. Razvoj treba biti policentričan, pri čemu će županijska sjedišta poput Bjelovara konačno dobiti ulogu razvojnih centara“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović pohvalivši namjeru Grada Bjelovara da postane prvi hrvatski "tax free" grad, dakle da sve investitore oslobodi gradskih poreza i pristojbi.

 

"Bjelovar je primjer kako se može voditi ambiciozna proaktivna politika, ne čekajući državne mjere. No, državne mjere ne smiju i, nadam se, neće izostati jer krajnje je vrijeme da se okrenemo mjerama koje će pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta“, naglasila je predsjednica dodavši da Porezna uprava ne smije biti represivni aparat koji drakonskim kaznama guši obrtnike i poduzetnike, nego ih treba educirati i ohrabrivati.

 

Spomenula je kako Bjelovarsko-bilogorska županija konstantno gubi stanovništvo još od 1968. godine, a samo između zadnja dva popisa stanovništva, od 2001. do 2011. godine, bilježi gotovo 10.000 stanovnika manje.

"Podaci su to koji i danas zvone na alarm, a koji traži izmjene radnog, obiteljskog i drugih zakona, kao i izmjenu porezne politike te mnogo veće proračunska izdvajanja za demografsku obnovu. Svi državni mehanizmi moraju biti usmjereni u smjeru demografske obnove", zaključila je predsjednica.

Dobrodošlicu u Bjelovar poželjeli su joj bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Predsjednica države u privremenom Uredu danas će primiti predsjednike jedinica lokalne samouprave s područja županije, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka te predstavnike nacionalnih manjina.

Posjetit će nedavno osnovano Veleučilište u Bjelovaru, a nakon povratka će u Privremenom uredu održati prijam za udruge i pojedince, te udruge hrvatskih branitelja s kojima će poslije položiti vijenac ispred spomenika u središnjem gradskom parku.

U popodnevnim satima posjetit će IV. osnovnu školu Bjelovar i održati program "Hrvatska čita" s odabranim ulomcima iz "Vlaka u snijegu", romanom jednog od najpoznatijih hrvatskih dječjih pisaca Mate Lovraka, rođenog u Velikom Grđevcu pored Bjelovara.

Prvi radni dan završava obilaskom adventskog sajma Advent u Bjelovar, a Ured predsjednice RH privremeno će biti izmješten u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i u utorak, kada planira obići sve županijske gradove. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju