"Otkrivanje spomen-ploče ratnom zločincu, generalu JNA koji je zapovijedao napadom na hrvatski grad Vukovar, skandalozno je i Hrvatska to najoštrije osuđuje", rekao je u petak u Rijeci ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Galerija


U Novom Sadu u petak je otkrivena spomen-ploča generalu bivše JNA Mladenu Bratiću, koji je zapovijedao napadom na Vukovar.

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Kaos u programu beogradske televizije: "Nemojte me više zvati, zovite ove izdajnike na čelu s Aleksandrom Vučićem" Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Vučić vodstvu hrvatske zajednice uputio čestitku i dar: "Ovo je prvi put, to je poruka"

Postavljanje ploče organizirala je vojska Srbije i to u sklopu vojnog kompleksa u središtu Novog Sada. 

To su u Hrvatskoj, ali i civilnom sektoru Srbije nazvali ruganjem žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina.

"To je skandalozno i to najoštrije osuđujemo", rekao je Grlić Radman novinarima u Rijeci, prvome gradu u kojem je počelo predstavljanje hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

"On je zapravo ratni zločinac, poginuo je napadajući tuđu zemlju, našu zemlju, hrvatski grad Vukovar", rekao je šef hrvatske diplomacije.

Otkrivanje spomen-ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. "Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide", rekao je.

Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću, okrenuti se izgradnji demokratskog društva, vladavine prava i prava nacionalnih manjina, rekao je te podsjetio da Srbiju "upravo na to upozoravaju čelnici EU-a".

I ministar Oleg Butković osudio je čin. 

"To nije dobro. To sigurno neće doprijeniti boljem suživotu ni boljem odnosu između Srbije i Hrvatske. To su stvari koje nas vraćaju daleko u prošlost", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture. 

Reagirao je i Franko Vidović iz SDP-a.

"Mislim da je to na neki način indirektno priznanje Republike Srbije da je izvršila agresiju 1991. na Republiku Hrvatsku", rekao je Vidović. 

Odbacio je medijske spekulacije da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govoriti u Hrvatskom saboru na kongresu Europske pučke stranke (EPP) krajem studenoga.

"Kontekst ove (spomen) ploče nije dobar", rekao je ministar i podsjetio da je Hrvatska "na neki način lokacija", mjesto održavanja izbornog kongresa EPP-a. Domaćin i organizator kongresa su Joseph Daul i EPP te oni "pozivaju sve članice i pridružene članice".

"Nije točno da će se skup održati u Hrvatskom saboru" jer se cijeli skup održava u Areni, gdje očekujemo više od 2000 izaslanika, a u Hrvatskom saboru održat će se samo mali dio.

"Sve će se odvijati u Areni, a hoće li gospodin Vučić doći, to mi ne znamo, ali sigurno je da on neće govoriti u Hrvatskom saboru", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova. (Hina)