U Novom Sadu će u petak biti otkrivena spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću, zapovjedniku napada postrojbi bivše JNA na Vukovar.

Galerija


Kako prenosi novosadski portal, spomen ploča bit će otkrivena u vojnom kompleksu povodom obilježavanja Dana Prve brigade Kopnene vojske. Uslijedile su i reakcije iz vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora koji poručuju da je ovo sramotna odluka srpske vlade, ali kritiziraju i hrvatsku Vladu.

Vezani članci Policija u Srbiji Strava u Srbiji: Četverogodišnjeg dječaka napali psi, preminuo na putu do bolnice U Novom Sadu se opraštaju od Balaševića Pjesma i dugi, dugi pljesak: Pogledajte emotivni oproštaj nekoliko stotina Novosađana od Đorđa Balaševića

"Mislim da je djelomično za to kriva i hrvatska vlast, a naročito haško tužiteljstvo koje nije nikad podignulo optužnicu protiv kompletnog srpskog vodstva, političkog i vojnog, za agresiju koje je '91. godine izvršilo agresiju na Hrvatsku, posebno na Vukovar. Ovaj grad su oni uništili, poravnali su ga, dakle nitko nije odgovarao od političkog vrha", rekao je Zdravko Komšić, vukovarski branitelj.

U uredu Kolinde Grabar Kitarović održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na čin srpske vlade reagirao je i posebni savjetnik Predsjednice RH za branitelje Ante Deur koji je to nazvao sramotnim i skandaloznim činom Srbije kojim Srbija ne priznaje agresiju na Hrvatsku. Valjda napomenuti da Srbija i više od dva desetljeća nakon rata ne želi reći gdje su posmrtni ostaci više od tisuću hrvatskih branitelja.

Na sjednici se Predsjednica zahvalila svojim suradnicima te je naglasila kako treba dodatno pojačati i poboljšati sustav domovinske i nacionalne sigurnosti. Osvrnula se i na to kako je potreban stalni rad na unapređenju i daljnjem razvoju obrambene industrije u Hrvatskoj.

Na Sjednicu se je osvrnuo i general Mladen Markač: "Raspravljali smo o izreci Predsjednce: "Ujedinite se. Ne dijelite se." To je i bio princip rada Vijeća. Pokušali smo suzbiti verbalnu medijsku ratobornost koja danas postoji. Željeli smo da to bude miroljubiv pristup."

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr