Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozio pijan

MINISTAR U PROBLEMU Osim alkohola ogriješio se i u drugim stvarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar kulture ne pomišlja na ostavku.

Ministar kulture ne pomišlja na ostavku iako je uhvaćen u vožnji službenog automobila pod utjecajem alkohola. Pritom je ta informacija od javnosti sakrivena.

Oporba i nevladine udruge pozivaju na ostavku i odgovornost te tumače da javnost ima pravo znati svaki korak dužnosnika kojeg plaća.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora"

Rutinska policijska patrola ministra kulture stajala je 750 kuna. upravljao je vozilom s 0,7 promila alkohola.

'Postupio sam onako kako mislim da bi svaki građanin ove zemlje trebao postupiti. Zaustavio sam se priznao sam što sam napravio i platio sam kaznu, dalje od toga nema i kao što sam već rekao nekome nisam bio u kontaktu s vlašću, dapače nema se tu što štititi ili tajiti', rekao je Berislov Šipuš.

Ministra bi ova pogreška mogla stajati više. Osim alkohola ogriješio se i u drugim stvarima.

'Pravilo koje vrijedi za sve građane ako piješ ne voziš, drugo što je iskoristio poziciju i koristio službeni automobil u privatne svrhe i treće što institucije ne rade svoj posao jer nije na medijima da otkrivaju takve afere', rekla je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatske.

Ministar je vozio službeni auto dakle onaj koji mu plaćaju porezni obveznici.

'Moja savjest je u ovom slučaju naravno pogođena time da sam napravio pogrešku što sam si te večeri vozača pustio kući da mladi dečko ima svoj vikend, ali mislim da će i premijer o tome nešto reći ako treba', poručuje Šipuš.

Cijeli slučaj pokušao zatajiti

Šipušev je grijeh i što je cijeli slučaj pokušao zatajiti. Platio je kaznu i misli da javnost nema pravo znati. Policija podatak nije otkrila pozivajući se na zakon o zaštiti osobni podataka.

'Iako nije na to obavezan ni jednim propustom bilo bi dobro da je obavijestio javnost,priznao pogrešku i pozvao građane da poštuju zakon', smatra Duje Prkut iz GONG-a.

Ministra uhvatili s 0,7 promila, platio 750 kuna kazne: 'Popio sam tri čaše vina'

Oporba i nevladine udruge smatraju da se treba preispitati ministrova daljnja sudbina u Vladi.

'Odluka o političkoj odgovornosti je osobna odluka ministra koja treba biti donesena sukladno nepisanom etičkom kodeksu vlade neke su vlade kodeks napisale pa je situacija lakša', smatra Prkut.

'To je licemjerno, čujte to nema veze s ničim ja sam se u trenutku te nezgode ponašao kao građanin Berislav Šipuš, a ne kao ministar niti sam govorio da sam ministar', kaže Šipuš.

Ministar bi kao dužnosnik treba biti svjestan da odgovara građanima koji ga plaćaju i to u svakom trenutku pa i onda kada misle da su samo ljudski privatno pogriješili.

Je li se očitovao premijer?

Ministar je spomenuo kako očekuje da će se oglasiti premijer. Je li se o svemu očitovao premijer i kako on gleda na problem u kojem se našao ministar kulture? Na ova pitanja odgovorila je reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač.

Premijer se nije danas oglasio. Ono što sam uspjela doznati je da su u cijeloj vladi, uredu za odnose s javnošću, ali i u ministrstvu kulture te osobno premijer Zoran Milanović iznenađeni ovom pričom. Iznenađeni su da su zapravo iz medija nakon dva tjedna doznali da je jedan ministar imao problem, a problem nije tako mali. Ministar je dakle vozio službeni automobil, zaustavila ga je policija, i upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola. Ministar je sve priznao i zato misli da će se uspjeti provući ispod visoko postavljene ljestvice Zorana Milanovića, zato što je priznao, zato što je odradio alkotest, nije se pozivao na činjenicu da je ministar i platio je kaznu.

Slučajeva bilo i ranije

No, ne treba zaboraviti da je ovakvih slučajeva bilo i ranije i da je Zoran Milanović ih oštro komentirao. Svi se sjećamo gradonačelnika Varaždina, HNS-ovog Habuša koji je skrivio lakšu prometnu nezgodu vozeći službeno vozilo pod utjecajem alkohola - tada da je Milanović moga sigurno bi ga skinuo i to je osobno rekao s liste za parlament, ali je bilo kasno.

Nedavno smo imali primjer i s porečkim gradonačelnikom iz redova IDS-a koji je isto tako upravljao službenim vozilom pod utjecajem alkohola i skrivio prometnu nesreću.

Kod ministra Šipuša najveći problem osim utjecaja alkohola pri vožnji je i to da je koristio vozilo koje mu plaćaju, samo zato, što je ministar porezni obveznici ove zemlje i da pritom nikome nije objavio što mu se dogodilo, a javnost definitivno ima pravo znati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene