Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodatni porezi

Evo kako ministar namjerava krpati rupe u zdravstvenom proračunu: "Poskupljenje od kune ne bi bilo učinkovito"

Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Novim Zakonom o dopunskom osiguranju planira se veća participacija, ali i dodatni porez na cigarete i alkohol. Ministar Kujundžić o konkretnim brojkama ne želi razgovarati, ali smatra da će se drastičnim poskupljenima smanjiti broj pušaća.

Na liječenje od posljedica pušenja na godinu se potroši oko milijardu i pol kuna. Zakon o dopunskom osiguranju tek je u izradi, no mogu se čuti prijedlozi da cigarete poskupe kunu, dvije ili tri.

Pročitajte i ovo Skuplje zdravstvo - 2 Povećana je i participacija Od Nove godine zdravstvo je skuplje: Provjerite koliko ćete sada plaćati neke operacije Slika nije dostupna I njima smeta premijerovo ponašanje Zdravstvo na korak do kolapsa, liječnici godišnje rade i po 1000 prekovremenih sati: "Sustav je pred pucanjem"

"Obzirom da se u Hrvatskoj popuši oko 400 milijuna kutija cigareta, promjena bi značila da bi povećanje cijene od kune po kutiji donijelo 400 milijuna kuna u zdravstveni proračun", rekao je Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ) zagovara još veća poskupljenja.

"Poskupljenje od kune ne bi bilo učinkovito, to nije preventivna taksa. Preventivnom taksom bi se prvenstveno trebala smanjiti količina potrošnje. To znači osjetno poskupljenje", putem telefona je rekao ministar Kujundžić.

Proračunska rupa u zdravstvu planira se puniti i dopunskim osiguranjem. Polica osiguranja ostaje ista, no dopunsko osiguranje ne plaća oko 900 tisuća građana. Na to će se ih pokušati natjerati povećanom participacijom. Troškovi pojedinog liječenja sada ne mogu biti viši od 2.000 kuna, a taj iznos bi se mogao popeti na 4.000 kuna.

"Ako je riječ o nekoj transplantaciji ili teškoj prometnoj nesreći, maksimalni iznos će opet biti 4.000 kuna. Naravno, ljudi se žale jer je riječ o poskupljenju, ali uglavnom imamo pozitivnih komentara zato što će cijena od 70 kuna ostati prihvatljiva", rekla je Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Da bi hrvatski zdravstveni sustav ostao održiv, treba naći dodatnih milijardu i pol kuna na godinu. Sadašnji zdravstveni dug iznosi oko osam milijardi kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene