Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči Svjetskog dana nepušenja

Svaka vam skraćuje život za 14 minuta, a mogu prouzročiti i sedam vrsta karcinoma

Sandra Karabatić, članica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja (Foto: Dnevnik.hr)
Sandra Karabatić, članica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sandra Karabatić, članica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja (Foto: Dnevnik.hr) Sandra Karabatić, članica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uoči Svjetskog dana nepušenja u Zagrebu održana edukacija o štetnosti cigareta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uoči Svjetskog dana nepušenja u Zagrebu održana edukacija o štetnosti cigareta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uoči Svjetskog dana nepušenja u Zagrebu održana edukacija o štetnosti cigareta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uoči Svjetskog dana nepušenja u Zagrebu održana edukacija o štetnosti cigareta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uoči Svjetskog dana nepušenja u Zagrebu održana edukacija o štetnosti cigareta (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Svaka četvrta osoba u Hrvatskoj puši cigarete ili duhanske proizvode. Stručnjaci upozoravaju da je to dvostruko više nego u jednoj prosječnoj zapadnoeuropskoj zemlji. Uoči Svjetskog dana nepušenja u Zagrebu je održana edukacija o štetnosti cigareta.

Stručnjaci kažu kako svaka popušena cigareta skraćuje život za otprilike 14 minuta. Slobodan bi htio prestati pušiti, ali cigareta se ne može odreći.

Pročitajte i ovo Adrian Popović POKROVITELJ PROPULSION Naš mladi influencer progovorio o temi koja dijeli mišljenje: „Ovo je životni stil koji ne podržavam“ Ilustracija kanadske mjere Prvi put upozorenja ispisuju na svaku cigaretu: "Vodeći bolesti i prerane smrti"

"Moram zapaliti kad se ujutro dignem, a onda ide kutija, komad za komadom", rekao je.

Velike tragove pušenje ostavlja na kardiovaskularnom sustavu. Naime, više pušenja znači i veći rizik od srčanog i moždanog udara. Stišću se dišni putovi, umnožava se sluz koja se obilno iskašljava. Cigarete, upozorava struka, mogu prouzročiti sedam vrsta raka, među kojima i karcinom pluća.

"S porastom udjela pušača u ženskoj populaciji bilježimo i porast udjela žena oboljelih od karcinoma pluća", rekla je Sandra Karabatić, članica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja.

Građani su itekako svjesni opasnosti. Dok neki ne puše već godinama, drugi tek pokušavaju prestati. I to ne toliko zbog sebe, koliko zbog obitelji.

"Nadam se da ću se uskoro ostaviti pušenja, ponajviše zbog kćeri", rekao je Renato.

Broj pušača u Hrvatskoj sve je manji

Prije 18 godina u Hrvatskoj je bilo 33 posto pušača, a danas ih je osam posto manje. Međutim, ističu stručnjaci, to još uvijek nije dobro. Problem je mlađa populacija, a povećava se i udio žena pušača. Na pitanje kako prestati nema točnog odgovora.

"Zapravo se prestati pušiti isplati uvijek bez obzira koliko ste pušili. Korist od prestanka pušenja nastupa za 24 sata. Učinci pušenja na rizik od srčano-žilne bolesti već za godinu, odnosno za dvije, nisu vidljivi. Na veliku žalost, najdulje ostaje rizik od zloćudnih bolesti", rekla je pulmolog Sanja Popović Grle.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene