Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka Ustavnog suda kojom se ukida prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu na 8,5 godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a, potvrda je da nema urote protiv MOL-a, istaknuo je u ponedjeljak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.


"To je samo potvrda onoga što stalno ističemo, a to je da u Hrvatskoj ne postoji nikakva urota protiv MOL-a. Mi prema planu nastavljamo s arbitražnim postupkom koji posreduje u sporu hrvatske države i MOL-a", izjavio je Vrdoljak.

Vezani članci Jadranka Sloković i Ivo Sanader Na presudu Sanaderu reagirao i HDZ, Sloković tvrdi: "Tog novca nema. A kod Barišića je navodno nađen pun ormar odijela" Ivo Sanader Sanaderu 8 godina u slučaju Fimi media, i on i HDZ moraju vratiti milijune: "Imao je nezasitnu potrebu za gomilanjem materijalnih dobara"

Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na 8,5 godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Ta odluka ne znači da Sanader izlazi iz istražnog zatvora, jer je osim ovih slučajeva nepravomoćno osuđen i u slučaju Fimi media.

Ukinuta presuda Ivi Sanaderu za Hypo i INA - MOL

Odluka najvišeg sudskog tijela donesena je po ustavnoj tužbi Sanaderovih odvjetnika koju su podnijeli nakon što je Vrhovni sud u lipnju prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, dok je desetogodišnju zatvorsku kaznu umanjio na 8,5 godina.

U priopćenju koje je u ponedjeljak poslijepodne objavio na svojoj internetskoj stranici Ustavni je sud naveo da se u njihovoj odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koja je pravomoćno osuđen, jer "Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan".

"Na Ustavnom je sudu da ispita je li u podnositeljevom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom.

SDP o odluci

Odluku Ustavnog suda o ukidanju presude Sanaderu za Hypo i INA-MOL komentirala je u ime SDP-a saborska zastupnica stranke Ingrid Antičević Marinović kazavši kako je očito da u tom slučaju Ustavni sud smatra da nisu ispoštovana sva jamstva i prava koja mora imati okrivljenik u kaznenom postupku, no, kao što i sam Ustavni sud naglašava u svojoj odluci, da ne bi bilo zabune, samo kazneni sud može odlučiti o nečijoj krivnji za počinjenje kaznenih djela.

Antičević Marinović je podsjetila da je čitav svoj profesionalni i politički radni angažman usmjerila u borbi za postizanje najviših standarda zaštite ljudskih prava pa i onda kad se radi o okrivljenicima. "Zato bih silno voljela da iste, tako visoke standarde, Ustavni sud primjenuje u svim slučajevima", napomenula je.

Komentirao i HDZ

Kratki komentar u ime HDZ-a dao je i glasnogovornik stranke Ivan Jabuka.

"Kao što je HDZ uvažavao dosadašnje sudske presude, tako uvažavamo i ovu. HDZ će se oštro boriti protiv korupcije i kriminala u društvu i prema tim pojavama imati nultu toleranciju, kratki je komentar iz HDZ-a na današnju odluku Ustavnog suda o ukidanju pravomoćne presude kojom je Ivo Sanader osuđen na zatvorsku kaznu od osam i pol godina kazao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook