Ministar financija Zdravko Marić u utorak je najavio iz Bruxellesa da će svakako poduzeti pravne korake kako bi osporio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, po kojoj je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor.

Galerija


Marić je novinarima izjavio da je jučer bio na sjednici Povjerenstva i dao svoje očitovanje, odgovarao na pitanja te odmah nakon toga krenuo za Bruxelles, tako da u ovom trenutku jedino što zna jest ono što je vidio u medijima.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL) O svemu je obavijestila i Povjerenstvo: Predsjednica ide u SAD, a usput će posjetiti i kćer Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Zdravko Marić o pokretanju postupka za sukob interesa protiv njega: "Radim samo i isključivo u javnom interesu"

"Formalno nisam dobio pisanu odluku, a kada je dobijem, detaljno ću je proučiti i procijeniti kako ću je komentirati. Prema onome što sam vidio, svakako mogu reći da ću se pripremiti, poduzeti pravne radnje kako osporiti tu odluku jer smatram da nisam bio u sukobu interesa, što je Povjerenstvo već jednom potvrdilo, niti sam povrijedio načela djelovanja", istaknuo je.

Posebno je, kaže, nezadovoljan činjenicom što je njegov predmet objedinjen s drugim predmetima. Naime, Povjerenstvo je u ponedjeljak odlučilo da su Marić i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Odlučeno je i da je Marić, sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora te onima radne skupine za izradu lex Agrokora, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti.

''Uložit ću prigovor jer je moj predmet objedinjen s drugima''

"Vidio sam da je napravljen jedan manevar, ne znam zbog kojeg razloga i ne smatram ga ni opravdanim ni razumljivim, a to je da se moj predmet objedini s drugima koji su bili nakon toga, i tu ću također uložiti prigovor. Dao sam iskaz koji sam potpisao i predao Povjerenstvu i svatko može vidjeti da niti jedan od tih sastanaka o kojima se govorilo ja osobno nisam inicirao, nego sam na njih dolazio na poziv", poručio je Marić.

Naglasio je da nije sudjelovao u kreiranju bilo kakvih novih rješenja koja se tiču Agrokora, niti je bio "nekakva operativna kontakt-točka, što oštro odbacujem". "Moj angažman na tim sastancima bio je u preliminarnoj fazi kada je trebalo utvrditi stanje stvari i analizirati na temelju javno dostupnih podataka. Nakon toga moje uloge nema", naglasio je.

Upitan je li sada bliže odlasku s ministarskog položaja, o čemu su u posljednje vrijeme nagađa u hrvatskoj javnosti, Marić je odgovorio da ne bi povezivao te dvije stvari.

"Ne bih uopće povezivao te dvije stvari. Kao što sam i do sada govorio, dok sam ministar i cijelo ovo vrijeme u svim svojim aktivnostima nastojim raditi stručno, profesionalno, odgovorno i sukladno zakonskim regulama", rekao je ministar.

Dodao je da poštuje sve institucije Republike Hrvatske, ali da ima svoja prava ne samo kao ministar nego i kao građanin.

Premijer Plenković o odluci Povjerenstva

"Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen kod ministra financija, a niti kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja. Kada imate izvanrednu situaciju i najveću krizu od Domovinskog rata, onda onaj tko vodi Vladu mora reagirati. Oni koji nisu u toj poziciji ne mogu to percipirati u laboratorijskim i sanatorijskim uvjetima", rekao je premijer.

"Minimizira se stvaran problem, a realnost je ponešto drukčija. Nitko iz Vlade nije povrijedio načela djelovanja. Vlada nije bila na razini politikanstva i bezidejnosti, kao što su bili oni iz oporbe tada“, zaključio je premijer. (Hina)

Modrić otkrio što mu je Zidane rekao dok je Ronaldo bio čvrsto u Realu: "To nikada neću zaboraviti"

Oni su par u koji baš svi gledaju: Između njih je 20 godina razlike, ali to im nikad nije predstavljalo problem