Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije zaživio'

KORAK UNAZAD? Ministar zdravlja ukida program '72 sata' namijenjen oboljelima od raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Program 72 sata koji je promovirao bivši ministar Varga, kako tvrdi novi ministar Nakić, realno nije nikada ni zaživio. Zato ga je odlučio ukinuti.

Od dijagnoze do liječenja u 72 sata. Tako je bivši ministar zdravlja promovirao program za teško oboljele onkološke pacijente. Novi ministar zdravlja o ovom programu ima potpuno suprotno mišljenje. 'Program 72 sata nije nikad niti zaživio i zapravo, ja nemam niti obustaviti nešto što nije zaživjelo u time kako treba', kaže ministar Nakić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najskuplje liječena dijagnoza Ona je najčešći uzrok smrti u hrvatskim bolnicama: ''Ključna je hitna reakcija i adekvatno liječenje u roku od samo jednog sata" Ilustracija Kobna zamjena Mlada žena umrla nakon dva odlaska na hitnu pomoć: Meningitis zamijenili s glavoboljom

Dodaje kako maligni bolesnici ionako dolaze u primjereno vrijeme na operaciju.

'To nisu bolesnici koji imaju 20 godina, pa su to mladi ljudi koji nemaju nikakvih drugih bolesti pa idete na operaciju. Već se radi o starijoj populaciji koji su često srčani bolesnici, teški kardiopati, bolesnici sa bubrežnim bolestima, plućnim bolestima, dijabetičari...Vi njih zapravo i morate pripremiti do te operacije da bi oni zapravo mogli sigurno otići na tu operaciju', dodaje ministar Nakić.

Predsjednica Udruge Europa Donna iz osobnog iskustva zna učinkovitost programa 72 sata. 'Od tog dana kad shvatite da imate malignu bolest, za svakog pacijenta je neobično važno da bude obrađen što prije. Ako je nemoguće u ta 72 sata napravit operaciju, jer naravno, nije kod svih pacijenata to izvedivo, ali je jako važno da se u ta 72 sata u biti zna plan liječenja i sudbina takvog pacijenta koji se osjeća spokojan, koji se osjeća mirnije i bolje, ako zna da će biti operiran vrlo brzo', kaže Vesna Ramljak.

Dodaje kako je mnogo žena oboljelih od karcinoma dojke prošlo kroz ovaj program. 'Bile su oduševljene, jer mi ne samo da smo im osigurali brzu dijagnostiku u jednom danu, nego su one u roku od tri dana bile i operirane i psihički i puno jače i puno bolje su se držale u odnosu na neke pacijente koji moraju duže čekati', dodaje Ramljak.

Bivši pomoćnik tadašnjeg ministra Varge poručuje kako se program 72 sata itekako provodio, što pokazuju brojke. 'Od travnja prošle godine do prosinca, zbrinuto je negdje 2300 pacijenata u pet hrvatskih KBC-ova', kaže dr. Dragan Korolija Marinić.

Doktor Korolija poručuje kako bi ukidanje 72 sata značio korak unazad za prava pacijenata i dostupnost zdravstvene zaštite.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene