Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svečano postrojavanje vojske i policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prigodi Dana državnosti na zagrebačkome Trgu Josipa bana Jelačića danas je upriličeno svečano postrojavanje pripadnika Oružanih snaga RH i hrvatske policije na kojemu su bili nazočni predsjednici Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader.

Pred državnim čelnicima i ostalim uglednicima postrojilo se osam ešalona vojske i policije - dva ešalona Hrvatske kopnene vojske, kao najbrojnijeg roda Hrvatske vojske, te ešaloni Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane, ešalon pristožernih postrojba, ešalon zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku, ešalon zapovjedništva za logistiku te ešalon policije MUP-a.

Nakon što je obavio pregled postrojenih postrojba, predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić je istaknuo da je 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske, povodom koje se i proslavlja Dan državnosti, jedan od najvažnijih datuma hrvatske povijesti.

Rekao je da je Hrvatska danas na pragu ulaska u Europsku uniju, dodajući kako je uvjeren da će uspješni pregovori "u željenom roku dovesti do punopravnog članstva u EU".

Pred Hrvatskom je, rekao je, i članstvo u NATO-savezu, kao jamstvo sigurnosti "u eri globalnog ugrožavanja".

Istaknuo je da je hrvatska javnost prepoznala važnost članstva
Hrvatske u EU i NATO-savezu i da većina hrvatskih građana danas pruža potporu tim integracijama.

Također je rekao kako pred Hrvatskom i dalje stoje izazovi, posebice "narasla prijetnja korupcije i organiziranog kriminala", zbog čega je, dodao je, nužno intenzivirati borbu protiv tih zala i provesti potrebne političke, ekonomske i socijalne reforme.

Predsjednik je rekao da će svoj sud o kvaliteti života u Hrvatskoj
dati građani na parlamentarnim izborima.

"Dobro je da smo u izbornoj godini jer su izbori vrijeme polaganja računa, kad građani ponovno preuzimaju odgovornost za vlastitu budućnost. Građani će, kao i uvijek do sada, ocijeniti vrijednosti prošlog i odrediti prioritete budućeg razvoja", istaknuo je.

Pozvao je sve političke stranke da se u predizbornoj kampanji nadmeću kvalitetom svojih programa i vode računa o nacionalnim interesima jer će to, istaknuo je, biti najbolji izraz poštovanja volje birača i još jedna potvrda demokratske zrelosti hrvatskog društva.

Nakon svečane sjednice Vlade i postrojavanja vojske, predsjednici države, Sabora i Vlade uputili su se u Vukovar, gdje će se poslijepodne održati središnja proslava Dana državnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene