Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INTERVJU PREDSJEDNIKA

Milanović: "Ići ću u Jasenovac, ali neću držati govor. To je komemoracija, a ne politički skup. Na Bleiburg neću ići"

Zoran Milanović u Austriji - 3
Zoran Milanović u Austriji - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Zoran Milanović u intervjuu se dotaknuo i koronavirusa, odnosa s premijerom Andrejom Plenkovićem te suradnje s državama regije, a odgovorio je i hoće li ići na Bleiburg.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je kako će se Vijeće za nacionalnu sigurnost sastati već tijekom ovog tjedna.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

"Postoji zakonska mogućnost da vojska izađe na granicu zbog migrantske krize. Tu smo, pratimo, gledamo i nadamo se da neće biti potrebe da vojska ide čuvati granicu. U redu je da bude od pomoći, kao i dosad", rekao je Milanović u intervjuu za RTL.

"I 2015. godine Hrvatska vojska je bila prisutna. U međuvremenu je donesen zakon kojim je predviđeno ono što smo radili 2015., ali kada bi vojska trebala, onda bi to bila velika kriza. Zakon tu mogućnost predviđa. Ne vidim okolnosti da se to dogodi. Stanje je mirno, mislim da će tako i ostati. U međunarodnom humanitarnom pravu se puno dogodilo, postoji načelo da ljude ne smijete odbaciti tamo gdje im prijeti ugroza. Kada je Hrvatska primila stotine tisuće izbjeglica iz BiH. To je tada bila i naša obveza. U ovom slučaju, pa čak ni 2015. nije prijetila ugroza ljudima koji su dolazili iz Turske", pojasnio je predsjednik.

Vezano uz koronavirus, ponovio je kako misli da Vlada zna što radi. "Nije me strah,  ali događa se nešto što nikad ni mi ni svijet nismo iskusili."

Kad je riječ o odnosima sa Srbijom, kazao je kako nije mislio da je ta država "šaka jada". "To krivo interpretira. Nisam mislio na cijelu državu. Sad bi se ja u prebrojavanju mogao uhvatiti na udicu pa govoriti tko je za koga glasao. Za mene je glasalo jako puno pripadnika srpske zajednice, ljudi, naših građana. To je očlito, to vidim i to mi je drago. I onda mogu pitat drugu stranu je li ikad neki Hrvat glasao za njega. Gospodin Vučić i ljudi koji vode Srbiju moraju odlučiti kada i kamo žele, je li to Rusija, neutralnost... Da ću se navući na taj tanak led prljave vode, neću."

Kazao je i da je zadovoljan komunikacijom s premijerom Plenovićem. "Nemam prigovora. Komuniciramo i to tako mora biti. Šakom o stol neću lupati, to nisam nikad radio."

Milanović je komentirao i imenovanje Jadranke Žarković na mjesto savjetnice, kao i njene veze sa Željkom Markić.

"Tko je Željka Markić? Državni neprijatelj? To je osoba s kojom se ne slažem, ali ja sam izabrao savjetnicu. Ali kada me pitate, ja za savjetnika biram kao predsjednik Republike ljude od kojih mogu dobiti dobar savjet. Netko tko je četiri godine vodio Agenciju za odgoj i obrazovanje... Ako netko poznaje sustav, poznaje ga ta osoba."

Kazao je i da će ići u Jasenovac, ali neće držati govor. "To je komemoracija, a ne politički skup. Na Bleiburg neću ići. Vidjet ćemo i kako će se austrijska država tamo ponijeti."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene