Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesićeve izjave u Italiji i dalje negativno odzvanjaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se negativne reakcije na interview hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u subotu emitiran na talijanskoj državnoj televiziji RAI 3 u kojem on iznosi svoje stavove o zločinima počinjenim tijekom i nakon Drugog svjetskog rata na području Istre, Rijeke i Dalmacije i odbacuje mogućnost ponovnog otvaranja pitanja Osimskih i Rimskog sporazuma.

Mesićeve izjave po kojima su 'fojbe' (kraške jame u kojima su
završili mnogobrojni Talijani pred kraj Drugog svjetskog rata)
"odmazda za zločine talijanske fašističke armade", kako u subotu piše tršćanski list Il Piccolo "iznenađuju zbog svoje grubosti predstavnike vlasti i oporbe koji se boje opasnih koraka unazad s hrvatske strane koji bi ponovno mogli otvoriti bolne rane iz prošlosti".

Pročitajte i ovo ANKETA Za koga ćete glasati na izborima nema čekanja Burne reakcije na Milanovićevu šok-objavu: Je li ovo razlog da su izbori u sredini tjedna? "Teško će HDZ dovlačiti..." Slika nije dostupna 'Mesić zvuči poput nacionalističkog šovinista'

- Poznata je činjenica da je fašizam počinio ratne zločine na
teritoriju bivše Jugoslavije, ali to ne opravdava fojbe koje su bile, između ostalog operacija s ciljem čišćenja svih onih koji su se suprotstavljali misiji pripajanja teritorija Jugoslaviji", izjavio je predsjednik komisije za ustav talijanskog parlamenta Luciano Violante tršćanskom listu. "Logika operacije nije bila odmazda, nego eliminacija svih onih koji su se suprotstavljali toj misiji, tako da je i mnogo antifašista, koji dakle nisu mogli biti vjerni Mussoliniju, bačeno i masakrirano u fojbama.

Kako tvrdi zastupnik lijevog centra Violante (iz stranke Democratici di sinistra, Ds, ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme) Mesićeve izjave predstavljaju "korak unazad, za koji se nadamo da će ostati izoliran, jer Italija između ostalog pomaže Hrvatskoj u njezinom približavanju Europi".

O uporabi riječi 'optanti' (oni koji su 'optirali', tj. izabrali
Italiju) u Mesićevom intervjuu umjesto 'esuli' (tj. prognani, kako je u Italiji uobičajeno) Violante tvrdi da "nas vraća desetke godina unazad".

Što se tiče ponovnog pregovaranja o Rimskom sporazumu iz 1980. što su nedavno u Ljubljani najavili ministar D'Alema i premijer Romano Prodi Violante se nada "brzom rješenju problema bez prisutnosti duha revanšizma". 

Prema Rimskim sporazumima se bivša Jugoslavija obvezala
isplatiti 110 milijuna dolara na račun odštete talijanskim
izbjeglicama za ostavljenu imovinu, iznos koji su Slovenija (75 milijuna) i Hrvatska (35 milijuna) već isplatili na račun Dresdner Banke u Luksemburgu "a da nisu konzultirali Rim", tvrdi Il Piccolo.

Slične su reakcije Umberta Ranierija, predsjednika komisije za vanjske poslove talijanskog parlamenta. "Iznenađuje nas lakoća kojom predsjednik Mesić uspaljuje tonove polemike koja se činila djelom prošlosti", izjavio je Ranieri za Piccolo."Bili smo uvjereni da su otvorena pitanja izmedju Italije i Hrvatske našla jedan izbalansirani pravni okvir unutar Europske Unije", zaključio je Ranieri.

Roberto Menia, zastupnik stranke desnog centra u parlamentu, "bijesan je zbog Mesićevih izjava", tvrdi Il Piccolo. "Jednostavno su sramotne Mesićeve riječi i trebamo ponovno razmotriti mogućnost naše pomoći Hrvatskoj u približavanju Europskoj Uniji", kaže Menia.

Il Piccolo prenosi i reakcije zastupnika talijanske manjine u
Hrvatskom saboru Furia Radina. "Potreban je ozbiljniji pristup ovim temama. 

Mesić je trebao koristiti uravnoteženiji pristup prema jednoj
ovako iznimno osjetljivoj temi. O pomirbi možemo pričati kada svaka strana bude sposobna otvoreno pričati o vlastitim odgovornostima prije negoli što ukazuje na odgovornosti drugih, rekao je Radin. 

On je uvjeren u nužnost provođenja inicijative bivšeg talijanskog predsjednika Carla Azegia Ciampija za pomirbu izmedju Italije, Hrvatske i Slovenije, a za koju je Mesić pokazao "malo entuzijazma" kako tvrdi RAI 3.

- Ne postoji tragedija koja relativizira drugu tragediju, zaključio
je Radin. 

- To su tragedije koje pokazuju duboku dramatičnost događaja tijekom i nakon Drugog svjetskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene