Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić navodno je obećao generalu Vladmiru Zagorcu da će do 16. lipnja ove godine urediti da se tjeralica protiv njega stavi izvan snage.


Zagorec je zauzvrat trebao dati podatke o tajnim računima, privatizaciji, provizijama te sve to dokumentirati.

Vezani članci Slika nije dostupna Faber: Čekam službenu odluku o smjeni Slika nije dostupna 'Zagorčeva supruga ne treba se brinuti, on je sad najsigurniji čovjek u zemlji'

Tvrdnje su to Vladimira Zagorca koje je danas prenio njegov zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, piše Jutarnji list. 

>> Mesićev savjetnik sastao se sa Zagorcem

>> Mesić i Bajić tajno pregovarali sa Zagorcem

Mesićevu je ponudu Zagorcu, kaže Hodak, izravno prenio predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković na sastanku u Beču 25. svibnja ove godine. Dogovor koji su postigli Zagorec i Perković audio je i video snimljen na dva DVD-a koji su predani austrijskoj istražnoj sutkinji.

- Budući da do 16. lipnja Perković i Mesić nisu ispunili dogovor o obustavi tjeralice, Zagorec i njegov prijatelj koji je bio posrednik u ostvarivanju kontakta s predsjednikom shvatili su da od svega neće biti ništa i odustali od daljnjeg kontakta, rekao je Hodak. 

Prva inicijativa za kontakt

Prema Zagorčevim izjavama, koje je prenio Hodak, prva inicijativa za kontakt iz Ureda predsjednika bila je početkom veljače ove godine.

-Zagorčeva prijatelja tada je nazvala prijateljica i prenijela mu poruku jednog poznatog TV novinara da s njim želi popiti kavu i ostavila mu njegov broj mobitela, kaže Hodak i dodaje da su se nakon nekog vremena sastali te mu je taj novinar rekao “da su ga zvali ‘oni gore’ i da ne bi bilo loše kada bi se s njima sastao, pa i sa samim ‘šefom’ ”.

Zagorčev prijatelj je na to shvatio da se radi o predsjedniku Mesiću. Odvjetnik Hodak prepričao je da se 2. ili 3. ožujka ove godine Zagorčev prijatelj u gostionici Britanac na Britanskom trgu u Zagrebu sastao s predsjednikovim savjetnikom Sašom Perkovićem.

- Pritom mu je Perković dao do znanja kako mu je jasno da je Zagorec u nevolji i da se ‘sve to može riješiti’ - iznosi Hodak citirajući Perkovića koji je rekao da bi “Zagi samo trebao dati malo mesa jer predsjednika zanimaju manipulacije bivšeg HDZ-a dok su predsjednici vlade bili Nikica Valentić i Zlatko Mateša”.

Hodak prenosi da je Perković precizirao kako ga zanima pretvorba, trgovina oružjem, sve o obitelji pokojnog predsjednika Tuđmana i tajni računi u inozemstvu za koje Zagorec zna. Kaže da je uz to išla i napomena da bi Zagorec morao proslijediti dokumente ili dokaze o autentičnosti. 

Ponovni sastanak

Perković i Zagorčev prijatelj su se ipak 12. ožujka ponovno sastali u gostionici Britanac. Perković je došao službenim automobilom s vozačem koji ih je odvezao u Vilu Weiss gdje ih je već čekao novinar posrednik - prenosi Hodak i dodaje da im se predsjednik Mesić pridružio i Zagorcu ponudio ulogu pokajnika.

- Predsjednik je tada Zagorčevu prijatelju otvoreno rekao: ‘Neka Zagorec progovori o tajnim računima, privatizaciji, provizijama, trgovini oružjem, neka to dokumentira, a ja ću srediti da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić odustane od daljnjeg progona’ - izjavio je Hodak.

Prema onome što nam je ispričao, Zagorčev prijatelj izrazio je dozu rezerve, no Hodak prenosi da je Mesić na to odgovorio da se to može urediti.

- Neka Saša ode u Beč i razgovara sa Zagorcem, rekao je predsjednik, i time je završen sastanak u Vili Weiss - kaže Hodak.

- Sastanak se održao u Sas Radisson hotelu u Beču. Zagorec je ispričao da je s Perkovićem dogovoreno da će u znak dobre volje Pantovčak srediti da se do 16. lipnja tjeralica stavi izvan snage i da mu se ukine pritvor uz Bajićev pristanak, a nakon toga Zagorec bi trebao dati podatke koji ih zanimaju - kaže Hodak.