Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Mesić sumnja kako je vlasnik švicarskog tajnog računa, na kojem je oko osam milijuna eura, Vladimir Zagorec. Nadležne institucije šute i ne žele ništa otkriti, jer bi time, kažu, ugrozile istragu.


O tajnom računu u Švicarskoj za NovuTV predsjednik Mesić pričao je još ljetos. Slučaj se još uvijek nije riješio pa ga je predsjednik ponovno aktualizirao, no u međuvremenu se otkrilo, kako je na računu osam milijuna eura, navodno ukradenih pri kupnji oružja tijekom devedesetih. Iako nikada nije izrijekom rekao čiji je račun, neslužbeno doznajemo, predsjednik sumnja kako je riječ o novcu Vladimira Zagorca.

Vezani članci Kokain, ilustracija Otkriju pola tone kokaina, ali uhićenih gotovo da i nema. Pitali smo MUP gdje griješe, otkrili su nam što bi im pomoglo u istragama Slika nije dostupna Istraga u slučaju Zagorec 'uglavnom završena'

>> Vrhovni sud potvrdio sedam godina Zagorcu

Cijelu priču, međutim, komplicira činjenica da je švicarska Vlada jedna od rijetkih u Europi, tvrdi Damir Novotny, koja ne dopušta otkrivanje bankarske tajne. 'Da bi se mogli dobiti podaci o protoku novca o tim novčanim tokovima preko računa švicarskih banaka, mora se dobiti izvršni sudski nalog i mora se imati jak dokaz da se radi o novcu koji dolazi iz sumnjivog porijekla koje nije identificirano, odnosno dolazi iz sumnjivih ekonomskih aktivnosti', kaže Novotny, bivši član savjeta HNB-a.

U kojoj je fazi istraga, državno odvjetništvo, kao i u većini slučajeva, ne želi otkriti, kako ne bi, kažu, ugrozili slučaj. Švicarski račun tek je jedan od osamdesetak spornih koji su otkriveni nakon gotovo osam godina istrage, a sumnja se kako se na njima nalazi oko pola milijarde dolara.