Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici države, Sabora i Vlade izvijestili su da se na današnjem sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost razgovaralo o tome u kolikoj su mjeri provedeni zaključci o borbi protiv korupcije, koje je Vijeće donijelo u rujnu.


Sva su trojica istaknula da su znali da se antikorupcijske akcije provode, ali ne i o kojim je akcijama riječ.

Vezani članci Ursula von der Leyen (Foto: AFP) EU obećao novac za krize izazvane koronavirusom: osniva se fond „težak“ 25 milijardi eura! Slika nije dostupna 'Nezadovolji smo radom nadzornih tijela u državnim tvrtkama'

Mesić je naglasio da je današnji sastanak bio konzultativne naravi, da je Vijeće, koje je odgovorno za rad institucija, htjelo znati do kuda se došlo i kamo se dalje kreću antikorupcijske akcije.

"Nije riječ o jednoj, nego o više operacija, danas nismo doznali koje su to operacije, niti ćemo, jer to nije naš posao, ali naš posao jest da institucije rade", rekao je Mesić. 

'Ovo što se događalo nije bilo samo mito i korupcija, nego i organizirani kriminal'

Sanader je, pak, naglasio da je državno vodstvo odlučno u borbi protiv korupcije.

"Ovo što se događalo i što čujemo nije bilo samo mito i korupcija, nego i organizirani kriminal, da ne kažem neku težu riječ", izjavio je premijer.

Na novinarsku opasku da su dosadašnje informacije govorile da trojica uhićenih potpredsjednika HFP-a nisu radila zajedno, Sanader je objasnio kako ne mora biti da su ta trojica radila zajedno na "svakom projektu", nego da su radili s nekim drugima.

Najavio je da će Vlada danas smijeniti osumnjičene potpredsjednike HFP-a i formirati radnu skupinu koja će izraditi zakon koji bi trebao zamijeniti Zakon o HFP-u. 


'Uhićeni su svi koji su bili umiješani u korupcijsku aferu'

Zadaća oporbe je da oponira Vladi, ali ne u dobrim stvarima i uspjesima, rekao je danas premijer Ivo Sanader komentirajući inicijativu saborske oporbe da se Vladi izglasa
nepovjerenje zbog korupcijskog skandala u HFP-u.

Sanader je to izjavio nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojemu su bili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednici Sabora i Vrhovnog suda Vladimir Šeks i Branko Hrvatin, te predstavnici svih institucija zaduženih za borbu protiv korupcije.

Zamoljen da komentira oporbenu inicijativu, Sanader je rekao kako bi mu bilo drago da oporba nađe snage, da skoči preko svoje sjene i da ne stavlja uvijek stranački interes u prvi plan, nego da kaže - da, dajemo potporu tome, budite još odlučniji, još dinamičniji i još snažniji.

Na upit jesu li njegovi ministri politički odgovorni za korupciju u HFP-u, premijer je izjavio kako vjeruje Državnom odvjetništvu i institucijama koje su provele akciju.

"Svaki onaj tko je bio umiješan, na jedan ili drugi način, uhapšen je i više nije na slobodi", dodao je Sanader.

Predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je da se u istrazi ne spominju imena ministara.

"Za sada ne vidimo nigdje da postoji odgovornost, u tom cijelom procesu utvrđivanja onih koji su zlouporabili svoje pozicije ne spominje se ni jedan ministar. Kada bi se spominjao, on bi bio tamo gdje su ova tri tenora", rekao je Mesić.