Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je večeras kako ne bi bilo dobro da Slovenija, koja trenutno predsjedava Europskom unijom, "pomaže blokadi ulaska Hrvatske u EU".


Od blokade pregovora s EU, ocijenio je Mesić, Hrvatska bi imala štete, ali to bi nanijelo štete i Sloveniji, koja bi zbog toga bila "nevjerodostojna u Europi, a da se ne govori o privrednim gubicima".

Vezani članci Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa Slika nije dostupna 'Inozemni stručnjaci preporučit će najbolje rješenje našeg problema'

"Zato ja vjerujem u razum slovenskih političara i da će znati naći izlaz iz ove situacije", rekao je.

Na upit o problemu ZERP-a Mesić je naglasio da to pitanje treba razmotriti u cjelini. Slovenija i Italija su također proglasile svoje ZERP-ove, a pritisak je samo na Hrvatsku da odustane od ZERP-a, izjavio je Predsjednik Republike.

Smatra da sve tri zemlje trebaju sjesti zajedno kako bi se našao izlaz da sve tri strane budu zadovoljne. Zašto se ne bi postavilo pitanje slovenskog ZERP-a jer i njihov ZERP ulazi u naš prostor a to nitko ne spominje, dodao je.

Govoreći o suradnji Slovenaca i Hrvata kroz povijest, Mesić je nakon otvaranja izložbe "Veliki rat u Krnskom gorju" istaknuo kako izložba pokazuje da su Hrvati i Slovenci zajedno bili žrtve u Prvom svjetskom ratu.

Ta su dva naroda surađivala i u Drugom svjetskom ratu gdje su bili na istoj antifašističkoj strani, a bili su zajedno i u Jugoslaviji kada su se borili za prava Hrvatske i Slovenije na samostalnost.

Pozvao je Slovence da pomognu Hrvatskoj kako bi što prije ostvarila svoj strateški cilj - ulazak u EU i NATO. Isto tako treba pomoći našem susjedstvu, kaže Mesić, da se i jugoistok Europe uključi u EU.

Mesić smatra kako događaji poput večerašnje izložbe pomažu boljem razumijevanju dvaju naroda, jer se tada vidi da su slučajevi poput Zmage Jelinčića marginalni. Jelinčić je podrijetlom s Krka, a previše je uporan u sijanju mržnje između Hrvata i Slovenaca, dodao je Mesić.

Odgovarajući na upit o slučaju učenika nesrpske nacionalnosti iz osnovne škole u baranjskom mjestu Jagodnjaku, Mesić je rekao da nitko, pa ni roditelji, ne bi smjeli postavljati pitanje nacionalnosti nastavnika.

"I Srbin može predavati hrvatski jezik i Hrvat može predavati srpski jezik, i Srbin može predavati povijest i Hrvat može predavati povijest, samo je pitanje koliko je on kvalitetan a ne koje je nacionalnosti", rekao je Mesić.