U Dubrovniku je otvorena Međunarodna ekonomska konferencija, koju Hrvatska narodna banka organizira više od dva desetljeća.

Galerija


Guverner Vujčić tom prigodom osvrnuo se na usporavanje gospodarskog rasta, za koji kaže kako bi po nekim indikatorima trebalo biti prolazno.

Vezani članci Hrvatska kuna, ilustracija Kamate na stambene kredite u 2020. godini padaju, BDP će rasti 2,8 posto, no za veći rast potrebne su reforme Slika nije dostupna Guverner HNB-a: Bilo bi bolje da smo još 2009. zatražili pomoć MMF-a

To što 25 posto BDP-a čini turizam dobro je, ali može biti i opasno i zato je, smatra guvener, bitno ulagati u druge sektore, poput tehnologije. Osvrnuo se i na rast plaća.

"Oni povećavaju plaće, nemaju druge nego povećavati plaće. Djelomično to počinju rješavati i migracijom. Jedan dio ljudi odlazi, drugi dolazi u Hrvatsku, i to je realnost s kojom se treba suočiti. Naravno, kad se plaće povećaju, imat ćemo manju emigraciju i veći pritisak na imigraciju u Hrvatsku, ali da bismo to postigli, moramo raditi reforme", rekao je guverner Vujčić.