Početkom lipnja u Split dolazi Andrew Wakefield, jedan od zagovornika otpora cijepljenju. O dolasku kontroverznog liječnika, kojemu je oduzeta licencija, oglasio se Medicinski fakultet u Splitu.

Galerija


U Splitu će se 8. lipnja održati mirno okupljanje roditelja i djece povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom. Okupljanje organizira Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA), a kao poseban gost najavljen je Andrew Wakefield.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija WHO objavio: Dogovor s Pfizerom omogućit će cijepljenje u veljači u siromašnim zemljama Cijepljenje u Srbiji Nastavlja se masovno cijepljenje u Srbiji, dosad se prijavilo više od 466 tisuća građana

Wakefield je gastroenterolog koji je još 1998. godine prvi posumnjao da cjepivo MMR za ospice, zaušnjake i rubeolu ima veze s autizmom, čiji se prvi simptomi pojavljuju u vrijeme kada se dobiva cjepivo, odnosno kada je dijete staro između 12 i 15 mjeseci.

Njegova je teorija pobijena, a njemu je zabranjeno bavljenje medicinom. Pojavom društvenih mreža Wakefieldova se teza ponovno aktualizirala.

Cjepivom iskorijenjene velike boginje

O dolasku Andrewa Wakefielda oglasio se splitski Medicinski fakultet izrazivši zabrinutost zbog njegovih dosadašnjih izjava i poruka koje će vjerojatno biti izgovorene i u Splitu.

''Upoznati smo s radom spomenutoga gosta te želimo upozoriti javnost da je velik dio njegova dosadašnjeg rada bio upitan. Neki njegovi rezultati i zaključci jasno su prikazani neutemeljenima te mu je zbog toga oduzeta licencija za samostalni liječnički rad, a rezultati njegovih istraživanja povučeni su iz časopisa koji su ih objavili i opisani kao 'potpuna laž'. Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose gospodin Wakefield i njegovi suradnici'', upozorava Fakultet.

Ističu da je ''cijepljenje jedna od najboljih i najvrjednijih metoda sprječavanja i kontrole zaraznih bolesti i njihovih posljedica koje su ikada razvijene'' i navode da su upravo cijepljenjem iskorijenjene velike boginje. Dodaju i da je, zahvaljujući cjepivu, medicina nadomak iskorjenjivanju dječje paralize.

Nijedna metoda u medicini nije savršena

Prije ere cijepljenja vjerojatnost da će dijete doživjeti peti rođendan iznosila je samo 60 posto, kažu s Medicinskog fakulteta u Splitu. ''Pri tome naglašavamo da nijedna metoda u medicini nije savršena, pa tako potvrđujemo i jasno govorimo o postojanju nuspojava cijepljenja, ali ni u kom slučaju nuspojava kakve opisuje gospodin Wakefield'', stoji u njihovoj objavi.

''Odbacivanje cijepljenja vraća nas u prošlost i povećava rizik od obolijevanja i umiranja od masovnih zaraznih bolesti i njihovih posljedica'', upozorili su medicinari sa splitskog fakulteta.

Medicinski fakultet u Splitu apelira ne samo na Splićane nego i na građane cijele Hrvatske da i dalje ''podupiru rad zdravstvenog sustava koji je utemeljen na provjerenim i provjerljivim dokazima, sudjeluju u cijepljenju kao mjeri kontrole zaraznih bolesti te u čim manjoj mjeri oblikuju svoje ponašanje na neutemeljenim tvrdnjama i lažnim spoznajama''.

Horor u popravnom domu! Iživljavali se nad dječakom: ''Krv mi je išla iz leđa, a onda su uzeli metlu i gurali mi je u stražnjicu...''