Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaredali se incidenti

Poznati diplomat o provokacijama iz susjedstva: "Prema Italiji i Mađarskoj smo tolerantni, a na Sloveniju i Srbiju reagiramo preburno"

Na Guvernerovoj palači osvanula talijanska zastava (Foto: Dnevnik.hr/Cristiano Puglisi)
Na Guvernerovoj palači osvanula talijanska zastava (Foto: Dnevnik.hr/Cristiano Puglisi) Foto: Dnevnik.hr/Cristiano Puglisi
Posljednjih mjeseci nanizale su se provokacije iz susjedstva Hrvatske. Pitali smo uglednog hrvatskog diplomata Ivicu Maštruka jesu li hrvatski političari na te provokacije odgovorili primjereno.

U četvrtak su uhićena četvorica Talijana, a petorici je spriječen ulazak u Hrvatsku nakon što je na Guvernerovu palaču u Rijeci tijekom noći obješena talijanska zastava, a kod uhićenih je pronađena zastava Kraljevine Italije. Ovaj se incident dogodio na stotu godišnjicu okupacije Rijeke koja se obilježava 12. rujna. Tog je datuma prije sto godina talijanski začetnik fašizma Gabriele D'Annunzio, na poziv riječkih iredentista, sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku, potom proglasio vlastitu nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner. Guvernerova palača bila mu je rezidencija.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 15 gađa poziciju premijera Pljušte reakcije na Milanovićevu kandidaturu: "Nakon njegove kandidature više ništa neće biti isto..." ANKETA Za koga ćete glasati na izborima nema čekanja Burne reakcije na Milanovićevu šok-objavu: Je li ovo razlog da su izbori u sredini tjedna? "Teško će HDZ dovlačiti..."

Prošlog tjedna 11 pripadnika Vojske Srbije htjelo je ući u Hrvatsku sa službenim uniformama.

Mađari su u lipnju objavili kartu "velike Mađarske" na kojoj su i dijelovi teritorija Hrvatske.

Početkom godine predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na ceremoniji povodom obilježavanja Dana sjećanja u talijanskoj Bazovici svoj je govor završio povicima ''Živio Trst“, ''Živjela talijanska Istra“ i ''Živjela talijanska Dalmacija“. Kasnije je rekao da mu je žao ako su njegove riječi krivo protumačene.

Hrvatski političari uglavnom su osudili ove incidente ili poslali prosvjednu notu. Pitali smo uglednog hrvatskog diplomata Ivicu Maštruka je li to primjerena reakcija.

Tolerancija prema Italiji i Mađarskoj

Maštruko kaže da hrvatska politika ima blaži i tolerantniji odnos prema Italiji i Mađarskoj zbog održavanja dobrih odnosa i međusobnog simpatiziranja. S druge strane, na ispade od strane Slovenije ili Srbije, smatra Maštruko, reagira se burnije i žešće nego što bi bilo potrebno.

"Te reakcije su nabijene emotivnim i političkim porukama", rekao je Ivica Maštruko za DNEVNIK.hr.

Zabrinjavajuće da to prelazi na mlađe generacije

Maštruko smatra da talijanski iridentisti nisu ozbiljna opasnost jer se radi o "nostalgično-sentimentalnom odnosu prema mjestu rođenja ili mjestu gdje su proveli formativne godine".

"U riječkom slučaju je zabrinjavajuće da to prelazi na mlađe generacije", kaže Maštruko koji smatra da nema ozbiljne opasnosti, ali ističe da "stalno treba upozoravati i imati jasan stav".

Ozbiljniji politički problem, smatra Maštruko, mogli bi biti neriješeni imovinsko-pravni odnosi nastali raspadom Jugoslavije kad je Hrvatska naslijedila dug prema Italiji u iznosu od otprilike 25 milijuna kuna kojeg još nije platila.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene