Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na plenarnoj sjednici u Strasbourgu osvrnuo se na svoje riječi na ceremoniji povodom obilježavanja Dana sjećanja u talijanskoj Bazovici, kada je svoj govor završio povicima ''Živio Trst“, ''Živjela talijanska Istra“ i ''Živjela talijanska Dalmacija“.

Galerija


''U svom sam govoru u Trstu htio istaknuti put mira i put pomirenja između Talijana, Slovenaca i Hrvata te njihovog doprinosa stvaranju Europskog projekta. Govorio sam o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija. Govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima. Utvrđujući povijesne činjenice mogli smo napokon dati pravi korak u razvoju mira između ta tri naroda. Bili su to neprijatelji u prošlosti. Danas su prijatelji. I to samo pokazuje kako je EU uspješan projekt. Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene. Nisam želio nikoga uvrijediti. Želim poslati poruku svima da ono što se tada dogodilo,d a se više nikada ne ponovi'', rekao je Tajani.

Vezani članci Ante Nazor i Tvrtko Jakovina (Foto: Igor Kralj/Patrik Macek/Pixsell) "Tajanijeva izjava u Hrvatskoj je sporna zato što mi radimo isto, samo što nismo spremni kad se to, eto, dogodi nama" Antonio Tajani (Foto: IPA/PIXSELL) Hrvatski generalski zbor: "Tajani se mora jasno ispričati Hrvatskoj i njezinim građanima"

Hrvatski eurozastupnici Ivan Jakovčić i Ruža Tomašić tražili su od Tajania, na početku sjednice da pojasni svoje izjave.

Antonio Tajani (Dnevnik.hr)
Ivan Jakovčić (Dnevnik.hr)

''Nekada je postojala mržnja. Sada je više nema. I zbog toga moramo upotrijebiti točne riječi. Reći talijanska Istra i talijanska Dalmacija može imati i druga značenja. Molim Vas da to pojasnite. Zato što ta Vaša izjava nije svima najbolje sjela. Tako nešto kože biti vrlo opasno'', kazao je Jakovčić.

''Mislim da se trebate ograditi više, jer cijela Hrvatska, cijela Slovenija bruje o tome. Vi jako dobro znate da su Dalmacija i Istra hrvatske regije i to one koje su teško patile pod talijanskom okupacijom i osjetile sve strahote fašističkog osvajačkog režima'', rekla je Tomašić te dodala: ''Smatram sramotnim da predsjednik Parlamenta zastupa imperijalističke težnje i otvoreno svojata tuđi teritorij''.

Antonio Tajani (Dnevnik.hr)
Ruža Tomašić (Dnevnik.hr)

Podsjetimo, Tajani je u nedjelju prisustvovao komemoraciji na ceremoniji povodom obilježavanja Dana sjećanja u talijanskoj Bazovici, a svoj je govor završio povicima''Živio Trst“, ''Živjela talijanska Istra“ i ''Živjela talijanska Dalmacija“.

Osvrnuo se i na situaciju u Venezueli te izjavio kako se „ne smije dopustiti da se u Venezueli ponovi komunistička diktatura poput one u Trstu".

"Ne smijemo dopustiti da se u Venezueli, u kojoj žive brojni Talijani i u kojoj su brojna talijanska prezimena, ponovi komunistička diktatura kao Titova.

Govor je osudio premijer Andrej Plenković.