Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad piješ, ne vozi

Martinje je: Pazite da vam rundu s prijateljima ne naplati i policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrvatskim cestama policija je spremna za vinski vikend. Narodni običaj krštenja mošta, poznatiji kao 'Martinje', u pravilu je najcrnji dan na hrvatskim prometnicama.

Alkohol i vožnja kobna su kombinacija, no unatoč svim upozorenjima mnogo je vozača koji to zanemare.

Pročitajte i ovo Vožnja pod utjecajem alkohola - 1 KAP PREVIŠE Saldo sinoćnjeg Martinja: Troznamenkasti broj pijanih za volanom, jedna osoba teško ozlijeđena, a jedna smrtno stradala Slika nije dostupna UPOZORENJE VOZAČIMA Martinje je bilo veselo: Alkohol, droga, vožnja s mobitelom, bez pojasa... policija ne staje s kontrolama

Umjesto veselih slika krštenja mladog vina, Martinje u nas predstavljaju stravični kadrovi na prometnicama. Policija je i ove godine spremna. One koji će ipak pijani za upravljač, očekuju represivne mjere. 'Donosimo naredbu o smještaju vozača pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju i to najduže na 12 sati, uhićujemo ih nakon toga i odmah privodimo na prekršajni sud', rekao je Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u.

Kako vam se ne bi dogodio pritvor zbog čašice više, najbolje je ne sjedati za upravljač. No, još uvijek je najveći problem pijana osoba koja misli, nesreća se događa nekom drugom. 'Brzina ubija, to je poznata činjenica, a uz alkohol ta mogućnost nezgode je još veća, jednostavan apel jest ostaviti ključeve', poručuje Alen Alić iz Udruge za sigurnost prometa. Na vožnju bez alkohola apeliraju i liječnici.

'0,5 promila dozvoljenih za promet nije ništa skoro, to je manje od čaše vina, a zapravo znači slabi vid, slaba pažnja i ujedno slabe i refleksi', tvrdi alkoholog dr. Darko Breintfeld. I najmanja koncentracija alkohola u krvi s kombinacijom vožnje iznimno je opasna.

'Imate osjećaj moći, alkohol vam daje lažnu sigurnost, možete brzo voziti, a u stvari je sve obrnuto, reakcije postaju spore', ističe trener sigurne vožnje Ivo Markanović. Veselo bi društvo unaprijed trebalo odrediti trijeznog vozača. Sa stavom, mogu ja do kuće, mnogi nažalost ne stignu ni do prvog zavoja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene