Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj krize na koncern

Martina Dalić: "Financijska podrška Agrokoru ne ovisi o Vladi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade Martina Dalić u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazala je kako financijska podrška Agrokoru ne ovisi o Vladi.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić u Dnevniku Nove TV komentirala je aktualnu krizu vlasti te objasnila može li ona i kako utjecati na Agrokor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši vlasnik Agrokora Todorić: "Dalić ucjenjuje Plenkovića, Agrokor za godinu dana neće postojati, a moja stranka od ove države može napraviti cvijet" Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Novi uzlet Martina Dalić opet plijeni pozornost javnosti, no na najvažnije pitanje tajanstveno šuti

S njom je razgovarala reporterka Nove TV Ivana Brkić-Tomljenović:

Koliko ova politička kriza utječe na Agrokor? Prema nekim informacijama, ako se ne prikupi novi kredit, Agrokor može izdržati do početka lipnja.

Izvanredna uprava postigla je prve rezultate. Poslovna situacija je stabilizirana. Isplaćeni su dobavljači u jednome dijelu dospjeloga duga. Više od 2.000 dobavljača primilo je nakon više mjeseci jedan dio tražbina za robe i usluge. Poslovanje se polako diže prema jednoj normalnoj razini. Pred upravom je još dosta izazova.

Tko od financijskih institucija želi dati novac Agrokoru kada ne znamo hoće li Vlada opstati?

Posuđivanje i financijska podrška Agrokoru ne ovisi o Vladi. Banke koje su na početku izvanredne uprave posudile prvu injekciju likvidnosti to napravile temeljem strukture zakona, stabilnosti koju je dovela izvanredna uprava, temeljem prekida problema koji su gomilali i početkom rješavanja tih problema. Mi se u Agrokoru svaki dan krećemo korak po korak prema rješavanju problema. Poslovni kapacitet pojedinih kompanija je najvažniji jamac da će izvanredna uprava osigurati i drugu financijsku injekciju na kojoj izvanredna uprava radi.

Iz Agrokora je poslana poruka da zadnja financijska izvješća treba uzeti s rezervom. Je li to Marić trebao znati i o tome upoznati premijera?

Financijska izvješća koja je Agrokor proizvodio i dostavljao svim sudionicima na tržištu u proteklom razdoblju bila su revidirana. Na temelju njih i vlastitih analiza su financijske institucije odobravale kredite i Agrokor je izdavao obveznice na financijskom tržištu. Zakon o izvanrednoj upravi omogućio je povjereniku uvid u stvarno poslovanje Agrokora i prekid gomilanja problema. Mi danas znamo da povjerenik traži od revizora s međunarodnim iskustvom da ponovno provede reviziju 2016., otvori 2015. godinu. Ti će rezultati pokazati koliko su ti izvještaji pouzdani , tko je i kako kriv za eventualne nepravilnosti. Ako se to utvrdi, postupat će se prema zakonskim propisima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene