Mario Mamić uplatio je jamčevinu u iznosu od 5 milijuna kuna.


Mario Mamić izišao je iz zatvora, a na pitanje kako mu je bilo dobacio je samo 'bez komentara'. Mamić je iz zatvora izišao nakon što je položio jamčevinu od pet milijuna kuna. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović objasnio je da za jamčevinu nisu koristili ranije prihvaćenu nekretninu jer je na nju netko u ime nogometaša Eduarda da Silve stavio zabilježbu u zemljišnim knjigama.

Vezani članci Hrvoje Krešić analizirao državne nekretnine - 1 Hrvoje Krešić za Dnevnik Nove TV o problemu s državnim nekretninama: "Postaje očito da služe nekoj drugoj svrsi" Ilustracija Planirate kupovinu nekretnine i bojite se prevare? Provjerite podatke u vlasničkom listu, dokumenti su dostupni na internetu

Nakon što je sud prihvatio zahtjev da se jamčevina isplati većinom u nekretnini i djelomično u novcu, i nakon što smo uplatili novačni dio, pojavila se neka fantomska tužba osobe koja je pisala kao da je Eduardo da Silva protiv Božidara Šikića, koji je založio svoju nekretninu, podnio tužbu jer mu je Šikić navodno dužan novac, te je stavila plombu u zemljišnim knjigama, izjavio je Prodanović ispred zagrebačkog Županijskog suda.

Dodao je kako zbog toga nisu mogli koristiti Šikićevu nekretninu pa su u srijedu skupili novac i u četvrtak platili jamčevinu u punom iznosu. Iako smatra da je tužba izmišljena, Prodanović kaže da više nisu mogli čekati jer bi postupak prigovora trajao predugo. Prodanović je siguran da tužbu protiv Šikića nije pisao da Silva jer se on nalazi u Brazilu.

Nakon što su odvjetnici Marija Mamića uplatili jamčevinu u gotovini, na sud je doveden Mamić koji je obećao da će se na slobodi pridržavati određenih mjera opreza, među kojima je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Sud je u srijedu prihvatio izmijenjenu ponudu jamčevine i za suosumnjičenog poduzetnika Sandra Stipančića, no u njegovu slučaju založno pravo na nekretninu vrijednu četiri milijuna kuna treba upisati na Općinskom sudu u Bujama pa bi procedura izlaska u njegovu slučaju mogla biti duža nego za Maria Mamića.

Za Zdravka Mamića odluka najranije u petak

Uz njih i navodnog organizatora izvlačenja novca iz Dinama, izvršnog predsjednika tog kluba Zdravka Mamića u Remetincu je i poduzetnik Igor Krota nije ni ponudio jamčevinu. Peti osumnjičenik, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović od početka istrage se brani sa slobode.

Sud je u ponedjeljak prihvatio izmijenjeni prijedlog jamčevine za Zdravka Mamića koji je u drugom pokušaju ponudio jednu nekretninu i nešto više od 6,3 milijuna kuna u gotovini.

Prema novom prijedlogu Mamić će se moći braniti sa slobode uz upis založnog prava na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna, dok će ostatak do 14 milijuna kuna, koliko mu je ranije određeno za izlazak iz Remetinca, uplatiti u gotovini.

Kako se Uskok nije odrekao prava žalbe na tu odluku, a žalbeni rok je do četvrtka, o njegovu izlasku iz istražnog zatvora ništa se neće znati najranije do petka.

Uskok sumnja da je iz Dinama ukupno izvučeno preko 200 milijuna kuna

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, kojega se već ranije teretilo za više od sto milijuna kuna izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Tužiteljstvo je u nastavku istrage posumnjalo da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje aktualnog čelnika HNS-a Damira Vrbanovića, tada glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

U prvom dijelu Uskokove istrage, pokrenute početkom srpnja, Mamića se tereti da je nizom nedjela zajedno s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.(Hina/Ma.B./I.P.M.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju