Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Margetić odbio primiti nalog haškog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinar Domagoj Margetić jutros je na zagrebačkom Županijskom sudu odbio primiti nalog Haškog suda kojim mu se, navodno, zabranjuje javna objava popisa zaštićenih svjedoka s haškog suđenja generalu Tihomiru Blaškiću.

Margetić tvrdi  da je nalog protivan hrvatskim zakonima i Ustavnom zakonu o suradnji s Haagom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Margetiću 3 mjeseca zatvora i 10 tisuća eura kazne Slika nije dostupna Margetić ponovno štrajka glađu

"Kršio bi hrvatske zakone kada bi na ovaj način primio nalog iz Haaga", kazao je Margetić novinarima na Županijskom sudu. 

Margetić je, naime, došao kod sutkinje Renate Miličević, ali nije želio primiti nalog, pa će Predsjedništvo Županijskog suda o tome izvijestiti Ministarstvo pravosuđa, a ono Haški sud. 

Budući da nije želio primiti nalog, koji ima oznaku tajnosti, sutkinja mu, kaže, nije htjela reći što Haag od njega traži. 

No, Margetić kaže da je nalog vidio i da se odnosi na zabranu objavljivanja popisa 102 zaštićena svjedoka s haškog procesa Blaškiću, jer je on taj popis objavio na internetskom portalu preko američkog servera, a portal je po nalogu iz Haaga ugašen prije nekoliko dana. 

Haški sud objavu zaštićenih svjedoka smatra kaznenim djelom nepoštivanja suda, zbog čega od hrvatskih vlasti traži da Margetića spriječe u daljnjoj objavi popisa. 

Margetić tvrdi da je nalog proslijeđen i Sudskom vijeću u Haagu koje, ističe, od prije tri dana "razmatra daljnje mjere koje bi poduzelo". Osporava nadležnost Haškog suda za kazneni progon hrvatskih novinara, time i njega, tvrdeći da Statut tog suda ne predviđa proceduru po kojoj bi se takav nalog mogao uručiti "novinaru koji je objavio informaciju izvršavajući svoju profesionalnu zadaću". 

"Procedura i odredbe Ustavnoga zakona u suradnji s Haagom poznaju isključivo proceduru vezanu uz optužnice za teške ratne zločine koje sa sobom povlače i uhidbene naloge i proceduru izručenja", tvrdi Margetić. 

Od zagrebačkog Županijskog suda traži da presudi je li uručenje naloga sukladno hrvatskim zakonima i Ustavnom zakonu, radi li se o kaznenom djelu za koje je Haag nadležan po svom Statutu, te može li protiv njega, po hrvatskim zakonima, zbog nepoštivanja Haškog suda biti pokrenut kazneni progon. 

Kako nalog iz Haaga nosi oznaku tajnosti, nitko na Županijskom sudu nije želio govoriti o njegovu sadržaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene