Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozoravaju sindikati

'Malnar manipulira zdravstvenim osiguranicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) osudio je postupke i ponašanje dr. Marija Malnara, čelnika Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, ocijenivši ih opasnom manipulacijom osiguranicima.

Ta je udruga, nezadovoljna dijelom reforme koji se odnosi na primarnu zaštitu, ponajprije jer im je zajamčeno 80 posto sadašnje glavarine, najavila da od 1. siječnja 2009. u znak prosvjeda ne će početi naplaćivati od pacijenata 15 kuna participacije. Njezini su predstavnici jučer nenajavljeno došli na sjednicu Upravnog vijeća HZZO-a.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) NAJAVILI PROSVJEDE Krešimir Sever za Dnevnik Nove TV: "Ljudi nam govore - sad je vrijeme, dajte krenite, nemojte sada stati!"

SSSH u priopćenju navodi da je dr. Malnar od 8. do 14. prosinca svaki dan, kao predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), sudjelovao u radu socijalnih partnera u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u usklađivanju teksta konačnog prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je na kraju podupro

>> Skandal u HZZO-u: Liječnici upali na sastanak

>> Ogorčeni liječnici: Participacija je reket na građane

>> Skupo zdravstvo: obavezno dopunsko osiguranje ili plaćanje svakog odlaska liječniku

Po riječima potpredsjednice SSSH-a za javne službe Spomenke Avberšek, također sudionice pregovora, Malnar je bio vrlo aktivan, konstruktivan i kooperativan, zajedno s dr. Dragomirom Petricom iz Hrvatske liječničke komore, a mnoge su njihove primjedbe i prijedlozi prihvaćeni.

'Takvo nekompetentno, neprofesionalno i neodgovorno ponašanje mladoga liječnika sugerira da je manipulator željan medijske pozornosti ili je izmanipuliran radi stvaranja nereda i rušenja zdravstvene reforme. Tomu svjedoči i na brzinu naknadno utemeljena Koordinacija hrvatskih obiteljskih liječnika', smatra potpredsjednica SSSH-a.

Ističe kako su liječnici u zakupu u domovima zdravlja godinama uredno dobivali glavarinu, a da ih nitko nadležan nije propitkivao za što.

'Panika je nastala traženjem promjene ponašanja, primjene znanja stečena dugogodišnjim obrazovanjem, pooštravanjem kriterija upućivanja specijalistima i u propisivanju lijekova, te bavljenja prevencijom, što je i svrha primarne zdravstvene zaštite', navodi se, uz ostalo, u priopćenju SSSH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene