Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milinoviću odbili poslušnost

Ogorčeni liječnici: Participacija je reket na građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljni mjerama zdravstvene reforme koje zadiru u postojeći sustav financiranja primarne zaštite, zbog čega im je zajamčeno 80 posto sadašnjeg iznosa glavarine, predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine najavili su da od 1. siječnja iduće godine u znak prosvjeda liječnici neće od građana početi naplaćivati 15 kuna participacije, a spremni su organizirati i druge akcije građanskog neposluha.

'Za sada nećemo prikupljati participaciju jer smatramo da je to reket na građane i da time liječnik postaje poreznik za državu, a ne osoba koja pacijenta liječi', izjavio je u ime Koordinacije obiteljski liječnik dr. Mario Malnar nakon sastanka s ministrom zdravstva dr. Darkom Milinovićem u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Pročitajte i ovo Ljubica Adžaip pet godina nakon Kardiokirurgu Cristijanu Bulatu potvrđena optužnica, supruga preminulog pacijenta komentirala: "Razočaranje je što taj doktor još uvijek radi u bolnici i što nekoga liječi" Slika nije dostupna Ministar optimističan 'Reforma će omogućiti liječnicima bolju zaradu'

Predstavnici Koordinacije svoje su nezadovoljstvo željeli izraziti na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a na kojoj su donošeni provedbeni akti reforme te prihvaćeni novi uvjeti ugovaranja primarne zaštite za iduću godinu. Pošto im je u prvom pokušaju ulazak na sjednicu zabranio predsjednik Upravnog vijeća dr. Stjepan Bačić, u dvoranu su ušli u drugom pokušaju praćeni novinarima. Osim novinarima, svoje su stavove uspjeli iznijeti i ministru Milinoviću.

Ministar je nakon sastanka izjavio da će se s predstavnicima Koordinacije još jednom sastati do 10. siječnja, odnosno prije početka sklapanja novih ugovora za obavljanje djelatnosti u 2009. godini. Milinović je rekao da će se s reformom primarne zaštite ići oprezno te da će u prva tri mjeseca provedbe biti moguće stvari i poboljšati bude li potrebno. Dodao je kako je za primarnu zaštitu u idućoj godini predviđeno 200 milijuna kuna više za plaće, što znači da će za 6 posto porasta plaća biti povećane i glavarine. 

'Nećemo dozvoliti da se prosvjedi prelamaju preko leđa pacjenata'

Ministar je istaknuo kako je novi model ugovaranja prihvatio u ime svih službeni predstavnik primarne zaštite, te da neće dozvoliti da se bilo kakvi prosvjedi prelamaju preko leđa pacijenata.

U Koordinaciji liječnika primarne zaštite smatraju da je primarna zaštita 'na koljenima' te su nezadovoljni što kod reformi nisu uzeti u obzir i njihovi prijedlozi. Dr. Malnar ističe kako je sustav ustrojen tako da egzistencija liječnika ovisi o uskraćivanju prava pacijentima, odnosno na načelu da će liječnik dobiti plaću ako pacijenta zakine u bolovanju, lijekovima ili u upućivanju na dijagnostiku i konzilijarni pregled.

Nezadovoljni su zbog starosti opreme na kojoj rade i 15-godišnjim neulaganjem u primarnu zaštitu te održavanje domova zdravlja. Inače, ministar Milinović izvijestio je da se danas sastao i s ravnateljima 66 bolnica kojima su limiti od 1. siječnja 2009. godine povećani za 6 posto koliko iznosi i rast plaća u zdravstvu u idućoj godini. Udio plaća u limitima sada iznosi od 70 do 75 posto, a u ožujku je iznosio više od 90 posto, rekao je Milinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene