Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 15 do 3.000 kuna

Skupo zdravstvo: obavezno dopunsko osiguranje ili plaćanje svakog odlaska liječniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S početkom sljedeće godine uvodi se i zdravstvena reforma. Jedna od reformi koja je izazvala negodovanje građana je i 'obavezna' polica dopunskog osiguranja. Pa će tako zdravlje ubuduće ovisiti o dopunskom osiguranju, pa čak i hitne intervencije.

 'Ako netko nastrada u prometnoj nezgodi tada sve troškove zdravstvenog liječenja snosi njegovo osiguravajuće društvo, a druge hitne intervencije nisu izuzete plaćanja participacije', rekao je Darko Milinović.

Pročitajte i ovo Joe Biden rutinska kontrola "Možda misle da izgledam premlado": Biden išao na sistematski Naručivanje kod doktora Imaš pravo, ostvari ga "Pa ne naručujem se na frizuru, trebam liječničku pomoć": Mnogi pacijenti sve nezadovoljniji praksom doktora opće medicine, evo što učiniti

Naime, ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, po novom plaćat ćete svaki odlazak liječniku. A cijene zdravstvenih usluga bit će od 15 do 3.000 kuna. Jedan dan u bolnici platit ćete stotinu kuna, magnetska rezonanca i CT od 80 do 800 kuna, dok će se najviša participacija od 3.000 kuna plaćati za kardiokiruršku operaciju, transplantaciju organa ili operaciju ugradnje kuka.

Djeca, invalidi, osobe s niskim primanjima i svi drugi koji su do sada imali besplatno liječenje imat će ga i dalje. Za njih će se polica dopunskog osiguranja plaćati iz državnog proračuna.

Ostalima će na kućnu adresu uskoro stići ponude s jasnim uputama. Ako odbijete, riskirate. Siječanj će biti mjesec prilagodbe, kako građanima tako i cijelom zdravstvenom sustavu.

Svaka uplata nakon veljače bit će aktivirana tek mjesec dana poslije. Police osiguranja iznose 50, 80 ili 130 kuna. Umirovljenici čija je mirovina veća od pet tisuća i sto kuna plaćat će policu od 80, a zaposlenici čija plaća prelazi isti iznos, 130 kuna.

'Bit ćemo maksimalno socijalno osjetljivi. Mislim da se ne isplati ne uzeti policu dopunskog osiguranja jer bi to značilo da ljudi moraju usluge plaćati iz svog džepa', rekao je Darko Milinović.

U dva i pol mjeseca značajno smanjene liste čekanja

U dva i pol mjeseca od kako je Ministarstvo zdravstva pokrenulo mjere za smanjenje dugih lista čekanja za pojedine dijagnostičke pretrage i operacije, čekanje na pregled CT uređajem smanjeno je s prosječno 75 na 24 dana, a magentskom rezonacom s prosječno 97 na 67 dana, najnoviji su podaci Ureda za nacionalnu listu čekanja koji je osnovan pri Ministarstvu.

Upravo su višemjesečna čekanja na CT i MR, ali i na operaciju kuka ili ultrazvuk srca, bile glavni razlog za uspostavu jedinstvene Nacionalne lista čekanja i posebnog Ureda u Ministarstvu čija je zadaća preusmjeravati pacijente da potrebne pretrage i operacije obave u bolnicama gdje to mogu najbrže obaviti.

Ured je do polovice prosinca pismeno ili telefonom s tom mogućnošću upoznao 2.987 pacijenata. U drugu su ustanovu preusmjerena 1.082 pacijenta, među njima njih 1.052 u privatne poliklinike gdje je njih 702-je obavilo pretragu MR-om, a 350 CT-om. 

>> 'Liste čekanja smanjene do 50 posto'

>> 'Cilj vlade su jasne liste čekanja'

>> Milinović: Pacijenti će na MR i CT pretrage ići kod privatnika

Na operaciju endoproteze kuka 15 pacijenata preusmjereno je iz lovranske Klinike za ortopediju u Kliniku za traumatologiju u Zagreb, a na ultrazvuk srca preusmjereno je njih 14 iz KBC Zagreb i Opće bolnice Karlovac u Opću bolnicu Duga Resa.

Neke bolnice su čekanja smanjile uvođenjem smjenskog rada, poput KBC Split gdje su na taj način riješili 750 pacijenata koji su čekali na MR i CT, 257 na ultrazvuk srca te 22 slučaja ugradnje srčanog stenta u krvnu žilu. U toj bolnici, kako se navodi u izvješću, do kraja godine namjeravaju s liste čekanja skinuti 3.284 pacijenta.

Klinika za ortopediju u Lovranu skratila je čekanja za ugradnju endoproteze kuka s dvije i pol na godinu i tri mjeseca.

Prema službenim podacima Ministarstva na CT duže od 30 dana trenutno čeka 861 pacijent, dok je počekom listopada na tu pretragu čekalo njih 1.045.

Na MR je prije dva i pol mjeseca čekalo 2.058 pacijenata, a sada ih je 1.822, među kojima njih čak 775 na listi u KBC Zagreb.

Broj pacijenta koji čekaju na ultrazvuk srca smanjio se u dva i pol mjeseca za oko 1.200, pa ih sada na tu pretragu čeka 2.543, a prosječno čekanje je smanjeno sa 286 na 154 dana.
Na endoprotezu kuka čeka 1396 osoba u odnosu na listopad kada je na listi bilo 1.723 pacijenta. Umjesto 384 dana u listopadu sada se na tu operaciju čeka u prosjeku 274 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene