Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike zdravstvene reforme

Skandal u HZZO-u: Liječnici upali na sastanak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napeto i na rubu incidenta bilo je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Grupa liječnika obiteljske medicine ušla je na sastanak Upravnog vijeća s ministrom Milinovićem. Nezadovoljni su novom zdravstvenom reformom koja kreće od siječnja i najavili su prosvjede.

Umjesto posljednjih instrukcija oko reforme, sastanak s ministrom izmaknuo je kontroli. Nakon što je grupa obiteljskih liječnika izbačena sa sjednice Upravnog vijeća, isti su na sjednicu upali silom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

Iako zamoljeni da pričekaju, nezadovoljni reformom nisu stali. Tvrde da se struku ništa nije pitalo te traže da se provedba reforme odgodi. Odbijaju pacijentima naplaćivati participaciju, a najavljuju i druge prosvjede.

'Vjerujem da ni hrvatski narod neće biti baš zadovoljan s tim zakonima jer se uvodi reket na pacijente, reket na liječnike i na druge dijelove zdravstvenog sustava', rekao je Mario Malnar.

No, bez obzira na njihove najave, ministar Milinović i dalje ostaje optimističan oko reforme. 

>> Ogorčeni liječnici: Participacija je reket na građane

'Nisam primijetio da među liječnicima vlada konfuzija, sada smo upravo razgovarali sa 66 liječnika, koji prenose dobru atmosferu', rekao je Darko Milinović.

'Dobra atmosfera' nastavljena je verbalnom borbom. Pacijenti, barem tako izgleda, bili su glavni argumenti posvađanih strana.

'Neće se ništa prelamati preko leđa pacijenata jer ja kao ministar to neću dozvoliti', rekao je Darko Milinović.

'Ne mogu primati sirotinju koja nema za kruh i naplatiti joj 15 kuna ili im reći da ih neću pregledati zato što nemaju 15 kuna. Ja to ne mogu', rekao je Mario Malnar.

Iako je sastanak nastavljen iza zatvorenih vrata, dogovora nije bilo. Reforma se počinje provoditi od 1. siječnja, a na građanima je da pripremaju novac za liječenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene