Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OZDRAVLJENJE FINANCIJA

Lovrinović najavio prve korake: Rezanje klijentelizma, nepotizma i korupcije u gradskim uredima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika koalicija Jedine opcije stranaka Promijenimo Hrvatsku i Živog zida Ivan Lovrinović predstavio je u utorak program upravljanja Zagrebom, a kao prvi korak koji je najavio je rezanje klijentelizma, nepotizma i korupcije u gradskim uredima.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare predstavio je i kandidate za zamjenike - Josipu Rodić i glavnog tajnika Živog zida Tihomira Lukanića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Zbunjeni stručnjaci" Lovrinović osvojio samo 2 posto glasova, ali našao nešto u čemu je "pobijedio" Slika nije dostupna Pretekao ga kandidat grupe birača Preokret u Karlovcu: Sinčić izgubio u posljednjim trenucima

Kao glavne ciljeve programa istaknuo je 'ozdravljenje' gradskih financija i raščišćavanje odnosa sa Zagrebačkim holdingom, početak upravljanja gradskom imovinom, moderan prometni sustav, smanjivanje stope prireza, zaštitu zelene površine, rješavanje pitanja odlagališta otpada Jakuševec i primjenu kružne ekonomije u upravljanju otpadom, vraćanje starih obrta i zanata u centar grada, izgradnju potrebnog broja vrtića i domova umirovljenika te promoviranje Zagreba kao grada znanosti, kulture i inovacije.

Lovrinović je naglasio da je Zagreb prezadužen, da dugovi s kamatama iznose 1,75 milijardi kuna i da je probijen limit zaduženosti od 20 posto u odnosu na prihode. Naveo je i da Holding ima dugoročne obaveze koji iznose 8,6 milijardi kuna, od čega je 5,5 milijardi kuna kredita i duga po obveznicama, a godišnji prihod iznosi oko tri milijarde kuna. "Prezaduženost Grada i Holdinga te investicijske promašaje građani će plaćati rastom cijena režija i komunalija", upozorio je.

Lovrinović je istaknuo da Zagreb nema sređen popis imovine niti strategiju upravljanja te da ubire mizernu zaradu od imovine. Najavio je zaustavljanje projekta Podbrežje, a naselje Sopnica Jelkovec ocijenio je kao promašenu investiciju u koju je 'ulupano' oko tri milijarde kuna.

Cilj im je, kazao je, izgradnja kvalitetnog i održivog prometnog sustava u Zagrebu, usklađenog potrebama građana, a među projektima je istaknuo denivelaciju rotora (Remetinec), izgradnju novog mosta preko Save, izgradnju tramvajske pruge Dubec - Sesvete te, između ostalog, dovršetak žičare na Sljemenu.

Refinanciranjem skupih kredita i obveznica, rješavanjem nepotrebne imovine i boljim upravljanjem rashodima oslobodit će se, tvrdi, stotine milijuna kuna, na temelju čega namjeravaju smanjiti stopu prireza koja je najveća u Hrvatskoj i iznosi 18 posto.

Želja mu je promovirati Zagreb kao zeleni grad, s novim parkovima, više biciklisitičkih staza i širim krugom pješačke zone. Istaknuo je park Trnjansku Savicu kao primjer samovolje aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, koji se, kaže, protivi volji većine stanovnika Savice, a koji ne žele da se tamo izgradi crkva.

Lovrinović se protivi ideji spalionica u Zagrebu kao i financiranju profesionalnih klubova javnim novcem.

Umjesto ulaganja u promašene investicije, ulagat će, najavio je, u vrtiće i domove za umirovljenike te će omogućiti rad vrtića i subotom.

"Prvi korak će biti otvaranje svih prozora i vrata u gradskim uredima da dobro provjetrimo te urede i da stimuliramo one ljude koji čestito rade svoj posao, imaju viziju i žrtvuju se za razvoj ovoga grada. Prvi korak će biti rezanje klijentelizma, nepotizma i korupcije, a tada možemo govoriti o aktiviranju svih ovih projekata", rekao je Lovrinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene