Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2017.

Donosimo nekoliko zanimljivih stvari o hrvatskim gradovima, neke će vas doista iznenaditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci Državnog zavoda za statistiku kriju i neke zanimljive informacije, a mi smo za vas izvukli najbolje i najgore primjere među 81 hrvatskim gradom većim od 10.000 stanovnika.

Ususret lokalnim izborima istražili smo i neke statističke pokazatelje o hrvatskim gradovima koji imaju više od 10.000 stanovnika, a koji se temelje na zadnjem popisu stanovništva, iz 2011. godine. Državni zavod za statistiku u svojim je materijalima o tim gradovima, kojih ima ukupno 81, iznio niz informacija, a mi smo za vas izvukli neke najzanimljivije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija u eurozoni Od Hrvatske je gora samo jedna zemlja: Pogledajte koliko su rasle cijene u godinu dana Slika nije dostupna PRIZNALI PROPUST DZS "objašnjava" pad zaposlenosti: Eurostatu smo poslali krive podatke, a mediji su ih krivo protumačili

Postotni udjeli odnose se na ukupni broj stanovnika određenoga grada, a Državni zavod za statistiku neka je kretanja bilježio i na godišnjoj razini.

Po službenim podacima, najveći udio žena u ukupnoj populaciji imaju Vukovar i Opatija (54 posto odnosno 53,8 posto), a najmanji Popovača (49,5 posto) i Benkovac (49,7 posto).

Najveći udio djece (do 14 god) u populaciji imaju Imotski i Metković (23,2 posto odnosno 20,8 posto), a najmanji Opatija (10,7 posto) i Labin (11,6 posto).

Nekvalificiranih osoba u ukupnoj populaciji najviše imaju Pitomača i Pleternica (48,3 odnosno 39,7 posto), a najmanje Opatija (12,8 posto) i Kastav (15,0 posto).

Najveći udio osoba s visokom stručnom spremom (VSS) imaju Zagreb i Opatija (24,7 odnosno 23,9 posto), a najmanje Pitomača (4,4 posto) i Benkovac (4,6 posto).

Najveći prirodni prirast u razdoblju 2011. - 2015. (s obzirom na ukupni broj stanovnika) imali su Viškovo i Solin (10 odnosno 5,4 posto), a najmanji Knin i Vukovar (12,3 odnosno 9,4 posto u minusu).

U Vukovaru je 2015. bilo i najviše umrlih, 1,7 posto s obzirom na ukupni broj stanovnika, a jednak je postotak zabilježen i u Gospiću. Najveći broj živorođene djece u 2015., također s obzirom na ukupan broj stanovnika, zabilježen je u Nedelišću i Čakovcu (1,3 odnosno 1,1 posto), a najmanji u Svetom Ivanu Zelini i Crikvenici (0,6 posto).

Najveću stopu zaposlenih s obzirom na broj stanovnika imaju Varaždin i Čakovec (po 53 posto), a najmanju Pleternica i Čepin (nevjerojatnih 4 odnosno 5 posto).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene