Prema prvim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, Vojko Obersnel je pobijedio Hrvoja Burića na izborima za gradonačelnika Rijeke.


Državno izborno povjerenostvo objavilo je privremene rezultate izbora za gradonačelnika Rijeke, prema kojima Vojko Obersnel ostaje gradonačelnik. 

Vezani članci Cijepljenje djece od 12 do 18 godina u Rijeci - 4 Prioritet su oni s kroničnim bolestima: U Rijeci nastavljeno cijepljenje djece od 12 do 18 godina Izlazne ankete Rijeka Izlazne ankete za gradonačelnika Rijeke: Zasad je puno neizvjesnosti, SDP nikad lošiji

Oko 21 sat prebrojani su svi glasovi prema kojima je Vojko Obersnel osvojio 55,59 posto, a Hrvoje Burić 42,7 posto glasova. Nevažećih listića je 1,71 posto.

Izlazne ankete

Izlazne ankete pokazuju da je Vojko Obersnel u velikoj prednosti pred Hrvojem Burićem. Prema izlaznim anketama Obersnel osvaja 58,48 posto, a Burić 41,52 posto glasova.

Statistička pogreška mjerenja za grad Rijeku je +/- 2,0 posto. 

Obersnel je za Novu TV rekao da je takav rezultat očekivao pogotovo nakon što je razgovarao s brojnim građanima koji su izašli na drugi krug izbora. "Zahvaljujem svim Riječanima i Riječankama koji su izašli na izbore. Bit ću gradonačelnik svih Riječanki i Riječana kao što sam bio i do sada", rekao je Obersnel, dodajući da to što je 21 godinu na čelu Rijeke obvezuje. "To mi je i bila motivacija kad sam ulazio u nove mandate. Povjerenje Riječana je nešto što čovjeka trajno obvezuje", rekao je Obersnel.

Unatoč velikoj razlici koju pokazuju izlazne ankete, Burić nije htio priznati poraz. "Ne, nikako ne priznajem poraz, doista je mali uzorak", rekao je Burić, dodajući da je Rijeka na dnu po izlaznosti. Volio bi, kaže, da je na izbore izašlo preko 50 posto birača. "Tada bih priznao da je to poraz", rekao je Burić, zahvalivši svima koji su sudjelovali na izborima. 

Burić: Ne odustajem od politike

Burić je ipak rekao da je rezultatima izlaznih anketa zadovoljan, no nezadovoljan je malom izlaznošću. Od politike, kaže, neće odustati. "Najavljujem sljedeće političke bitke, ne odustajem od politike da se borim za Riječanke i Riječane", poručio je Burić.
 

Rezultate izbora pratite uživo iz minute u minutu na portalu Dnevnik.hr.

Rijeka

U Rijeci su u drugi krug ušli aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel sa 40,88 posto, tj. potporom od 16.490 birača, te njegov protukandidat Hrvoje Burić s osvojenih 17,66 posto, tj. 7.123 glasova birača. 

Nakon prvog kruga lokalnih izbora Dnevnik Nove TV objavio je istraživanje provedeno s agencijom IPSOS čiji su anketari tijekom glasovanja u prvom krugu pitali građane na biralištima za koga bi glasali u drugom krugu.

Prema tom istraživanju, u Rijeci bi Vojko Obersnel u drugom krugu mogao dobiti 51,5 posto birača, a Hrvoje Burić njih 38,2 posto. Bez odgovora je bilo 10,3 posto ispitanika.

Buriću bi svoj glas dalo 65,7 posto birača HDZ-ovog kandidata Kristijana Staničića, a za njega bi glasovala i većina glasača Andreja Briščika, točnije 50,3 posto, kao i 52 posto birača narodnjaka Jurja Bukše. Obersnel od HNS-ovih može računati na 29,3 posto birača.