Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLITIČKA KOMBINATORIKA

Tko će s kim na izbore? Na ljevici se rodila nova ideja o suradnji: "Ili je vruće ili je hladno, ne izlaze na izbore, a onda grintaju!"

Aktualno Galerija Ljevica u zajedničkoj kampanji - 4 Ljevica u zajedničkoj kampanji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ljevica u zajedničkoj kampanji - 2 Ljevica u zajedničkoj kampanji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ljevica u zajedničkoj kampanji - 3 Ljevica u zajedničkoj kampanji - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ljevica u zajedničkoj kampanji - 1 Galerija 1/4 >>
Izborna kombinatorika tek se zahuktava! Pa iako već znaju da na izbore ne idu u koaliciji, na ljevici se rodila nova ideja o suradnji. Cilj - potaknuti građane da izađu na biračka mjesta!

Od zajedničkog izlaska na izbore ništa, ali u kampanju bi ipak mogli. "Ono što je cilj je da u svojim obraćanjima pozivamo građane da izađu na izbore i sudjeluju u izborima, gdje ne pozivamo za koga da glasaju, nego samo činjenicu da izađu u što većem broju", rekla je Sandra Benčić, saborska zastupnica (Možemo!).

U SDP-u su rane još svježe..

"Koja je logika da pozivam birače Možemo da izađu na izbore ako to neće napraviti Možemo? Ne vidim tu logiku. One stranke koje žele da njihovi birači izađu na izbore pozvat će svoje birače da izađu na izbore", rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP).

Takva kampanja tek je ideja u platformi Možemo - nikog s ljevice još nisu konzultirali.

"Naše biračko tijelo koje je negdje oko centra, boli ga mali prst, ili je vruće ili hladno ili ovo ili ono, nalazi 100 razloga za ne izaći i onda iza toga grintaju zašto su ovi ili oni na vlasti! Ne grintati, nije to tako teško", rekla je Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

Pročitajte i ovo Antun Golubović i Tin Kovačić Tko dolazi na sastanak u Zagreb? Novi proboj bolesti, najavljeno eutaniziranje gotovo 600 svinja, prosvjednici jednog od njih nazvali izdajnikom

"Treba pozvati glasače da izađu na glasačka mjesta, ali isto tako treba postaviti pitanje zašto dolazi do ogromne apstinencije birača?" rekla je Katarina Peović, saborska zastupnica (Radnička fronta).

47% građana sigurno bi glasovalo, 23% vjerojatno, 11% vjerojatno ne bi, 15% sigurno ne bi glasovalo, a ne zna 4%.

"Niska izlaznost pogoduje samo stranci na vlasti, to je s jedne strane, a s druge strane je stvarno poražavajuća za demokraciju i demokratski sustav", rekla je Sandra Benčić, saborska zastupnica (Možemo).

Stranci na vlasti ljevica se neće usprotiviti u velikoj koaliciji. "Do toga nije došlo sad kako će se stvari razvijati dalje niti guramo niti razgovaramo niti to potičemo", poručila je Katarina Peović.

"Postoji jos jedna grupacija stranki i tu cemo odraditi pregovor2", rekla je saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš na pitanje kome će se prikloniti SDP-u ili stranci Možem! 

Pročitajte i ovo Ministar Marin Piletić Dobre vijesti Piletić o inkluzivnom dodatku: "Osobama s invaliditetom prihodi će porasti od 50 do 100 posto"

Zato su se dogovorili Fokus i Reformisti, a uskoro bi im se mogao pridružiti i IDS. "Još su ostali samo neki manji detalji za usuglasiti, to ide u jednom vrlo pozitivnom smjeru", rekao je Davor Nađi, predsjednik Fokusa

A još se čeka konačna presuda - hoće li SDP, nakon košarice koju je dobio Možemo - ići sam.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene