Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legalizacija i dalje samo na papiru

Ljekove na bazi kanabisa još nitko nije zatražio u hrvatskim ljekarnama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je u Hrvatskoj legaliziran medicinski kanabis, do sada ga još nitko nije potražio u našim ljekarnama, jer ga nema. U iduća dva mjeseca lijek bi trebao biti na policama.

No, oboljeli, kojima medicinski kanabis pomaže za ublažavanje bolova, strahuju da ga neće moći ni kupiti, jer bi cijena mogla iznositi i do 4000 kuna na mjesec.

Vladimir Komparić godinama boluje od multiple skleroze. Vijest o legaliziranju medicinskog kanabisa u Hrvatskoj itekako ga je razveselila.

'Na taj način mi možemo uvesti THC ili kanabis - da li ulje ili striktno u tabletama iskoristiti taj THC, ipak znači puno', kaže Vladimir.

No, i dalje je to samo na papiru. Jer, lijekova kod nas još nema.

Pročitajte i ovo Pušači marihuane pozdravili legalizaciju kanabisa u Njemačkoj - 1 Veliko slavlje FOTO Njemačka legalizirala kanabis: "Konačno se možemo pokazati. Ne trebamo se više skrivati" Slika nije dostupna Ekstremno skupa terapija NOVI LIJEK OD DANAS U HRVATSKOJ Tko, kako i po kojoj cijeni može do medicinskog kanabisa

'Trenutno je u fazi opremanje što veledrogerija što ljekarni sa samim proizvodima', ističe ministar zdravlja Siniša Varga.

Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, kaže: 'Očekujemo da bi u mjesec najviše dva sve naše ljekarne bile opskrbljene ljekovitim sirovinama. U ovom trenutku se još uvijek nije pojavio niti jedan zahtjev, odnosno niti jedan liječnički recept kojim se traži izrada ljekovitih pripravaka na bazi kanabisa.'

NOVI LIJEK OD DANAS U HRVATSKOJ Tko, kako i po kojoj cijeni može do medicinskog kanabisa

No, liječnik već sad može napisati recept, a pacijent ga može kupiti, primjerice, u susjednoj Sloveniji. No, oboljeli se boje da će mjesečna cijena biti previsoka.
'Koliko znam, cijena mjesečne doze je otprilike 3000-4000 kn, što je problem', kaže Vladimir Komparić.

Većina ljudi to si ne može priuštiti. Pa se nadaju da će taj lijek biti na listi lijekova HZZO-a koji bi onda i participirao većim dijelom.

'Prvo je važno utvrditi da li se radi o lijeku ili se radi o pomoćnom sredstvu za ublažavanje simptoma. To je nešto što očekujemo od Povjerenstva. Ono što ipak mislimo da neće to biti takve cijene je zato što velike nade polažemo u Imunološki koji je trenutno u procesu uvoza biljke i u Hrvatsku ljekarničku komoru koja je trenutno u fazi pripreme recepture za pripravke', pojasnila je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Kolika je stvarna potreba za medicinskim kanabisom, HZZO će utvrditi idućih mjeseci i to na način da će pratiti broj izdanih recepata koje su izdali obiteljski liječnici.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene