Zbog toplinskog vala koji trese Hrvatsku mnogo posla mogli bi imati i liječnici. Kako smanjiti rizik od neželjenih posljedica za Dnevnik Nove TV objasnio je dr. Jozo Brkić, s kojim je razgovarala reporterka Barbara Štrbac.

Galerija


Unatoč stalnim i opetovanim upozorenjima mnogi zaboravljaju kako se ponašati tijekom toplinskog vala. Kako bi se izbjegle neželjene posljedice dr. Jozo Brkić naglašava – bolje spriječiti nego liječiti.

Vezani članci Grčki vatrogasac (Foto: Dnevnik.hr) Stotine vatrogasaca bori se s požarima u Grčkoj, jedan buknuo i u blizini Atene Toplinski val (Foto: thechive.com) Vrućina im je udarila u glavu, nije čudo što im na pamet padaju lude ideje

"Vrućine su tek počele. Uvijek naglašavamo prevenciju, znači da svi koji ne moraju ne izlaze od 10 do 17 sati, a tu spadaju stariji sugrađani, kronični bolesnici i mala djeca, to su osjetljive skupine. Dakle, maksimalno izbjegavati te periode u danu za izlazak", naglašava dr. Brkić.

Ističe da je jedna od grešaka i nedovoljan unos tekućine, ali i nepromišljeno korištenje klimatizacijskih uređaja.

"Najbolja je voda, obična ili mineralna. Greške su često i s klimom u automobilima, kad se previše rashladi na kratke relacije i onda kad izađete iz automobila bude temperaturni šok za organizam. Takve stvari se događaju i mlađima", kaže dr. Brkić.

Napominje da se temperatura ne smije prenisko spuštati ni u stanovima, a nije dobro niti vježbati u toplijim periodima dana.

"Najbolje vrijeme za tjelesne napore je rano ujutro ili kasno navečer. Znamo vidjeti i da se po vrućinama ljudi forsiraju, nije dobro u to vrijeme opterećivati organizam", kaže i ponavlja najvažnije:

"Uzimati tekućine, uzimati propisanu terapiju i držati se hlada!"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr