Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Sabora

VIDEO Dragovan: Osramoćena je ne samo jedna stranka, nego i država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi Media komentirao je laburist Dragutin Lesar.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan uvjeren je da je nepravomoćnom presudom protiv HDZ-a 'osramoćena ne samo jedna stranka, nego i hrvatska država'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijeni svi amandmani HDZ-a Izglasan nacrt ustavnih promjena Slika nije dostupna Reakcije na jučerašnje izjave 'Milanović govori o izmišljenim nacionalizmima i šovinizmima'

'Pokazalo se da se na najgrublji mogući način može zloupotrijebiti povjerenje birača koje su dobili na izborima, uzimajući njihov novac za svoju osobnu i stranačku korist', rekao je Dragovan.

Dodao je kako žali zbog toga, ali i kako se nada da će i pravomoćna presuda biti jednaka današnjoj te da će državi biti vraćen protupravno oduzeti novac.

Na pitanje kakve bi posljedice mogao trpjeti HDZ, Dragovan je odgovorio da će o tome odlučivati birači. 'O tim posljedicama će odlučivati birači. Naravno da će političku odgovornost procijeniti birači na izborima. Ja o tome imam svoje mišljenje i ne bih više kometirao, vezano na nepravomoćnost presude, ali još jednom - nije vrijeme za likovanje. Činjenica je da smo, na određeni način, spletom nesretnih okolnosti, pokazali da smo u Hrvatskoj imali stranku koja je, kad je bila na vlasti, organizirala tu vrstu kriminala', rekao je Dragovan.

Radoš: Nematerijalna šteta veća od materijalne

'Presuda je nepravomoćna, ali svakako je snažna poruka da je dosta krađe u ovoj državi', izjavio je predsjednik HNS-ovo Kluba zastupnika Jozo Radoš, koji smatra da je kod takvih procesa nematerijalna šteta puno veća od materijalne te da bi kazne trebale biti vrlo stroge.

'Kod takvih postupaka zapravo će nematerijalna šteta biti veća od materijalne, jer se radi o gaženju povjerenja između birača i vlasti koje je vrlo krhko, a i vrlo je neugodan osjećaj legalnosti i legitimnosti svih odluka vlasti koje su usvojene pomoću krađe', precizirao je Radoš.

Mišljenja je da se HDZ ne može od toga izolirati jer je, kaže, mnoge dobitke, uključujući i moguće osvajanje vlasti, stranka očito uspjela postići zahvaljujući novcu koji je bio pokraden.

'Prema tome, ne može se stranka amnestirati od ovoga jer to nije odgovornost čovjeka ni pojedinaca, nego je odgovornost stranke koja je to učinila', poručio je Radoš.

Šišljagić: Malo je dobio
 

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je za presudu bivšem predsjedniku Vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu od devet godina zatvora rekao kako je 'malo i dobio za sve što je učinio i oštetio hrvatske građane'.

'To se isto odnosi i na stranku, Hrvatsku demokratsku zajednicu koja je proglašena krivom i mora vratiti silne novce. Jedino me zanima kako će vratiti novac i kojim će se metodama poslužiti kada odluka postane pravomoćna, izjavio je Šišljagić.

Dodao je kako je HDSSB na vrijeme upozoravao i DORH i ostala nadležna tijela o nepravilnostima i kriminalnim radnjama HDZ-a, ali da je, nažalost, trebalo vremena da se 'klupko počne odmotavati', pri čemu je u međuvremenu pričinjena ogromna materijalna šteta.

'Što se tiče samog HDZ-a, evidentno je da je ta stranka u kaotičnom i neuređenom stanju', rekao je Šišljagić i dodao kako će se presuda Sanaderu i njegovim suradnicima, ali i HDZ-u odraziti na tu stranku.

Lesar . Bit će zanimljivo vidjeti je li Hrvatska sposobna

Nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi Media komentirao je i laburist Dragutin Lesar.

'U Hrvatskoj je označeno kao neprimjereno kada saborski zastupnici komentiraju nepravomoćne sudske presude pa ću se zbog toga osvrnuti samo na onaj dio koji govori o protuzakonito stečenoj i imovini koja prema presudi mora biti oduzeta u cijelosti', rekao je Lesar i nastavio.

Krivi su! Sanaderu se oduzima imovina!

'Bit će veoma zanimljivo nakon pravomoćnosti presude da li je Hrvatska država u stanju i sposobna oduzeti po presudi protuzaknito stečenu imovinu jer se radi o iznosima od kojih se ljudima vrti u glavi. Uz prosječnu plaću, cijeli radni vijek radnik zaradi 2,6 milijuna plaće. Ovdje se radi o iznosima od preko 3,4 milijuna kad su pojedinci u pitanju, odnosno HDZ 24 milijuna protuzakonito stečene imovine i 5 milijuna kazne. Nadam se da se neće nitko moći izvući kroz predstečajne nagodbe', zaključio je Lesar.

'Ja mislim da je sutkinja po svom sudu izrekla primjerene kazne, ali naglasak je na sposobnosti. Mislim da to i građane ove zemlje najviše zanima. Ne toliko godine zatvora koliko sposobnost države da oduzme ono što je protuzakonito stečeno', odgovorio je na pitanje jesu ga iznenadile kazne ili ih je očekivao.

Osvrnuo se i na dio presude prema kojem se Sanderu oduzima sva imovina.

'Sutkinja je taj dio presude obrazložila činjenicom da vlasnici imovine nisu mogli dokazati porijeklo, a zakon to omogućava', objasnio je Lesar.

Vladimir Šeks (HDZ) presudu nije htio komentirati. 'Nema izjava u vezi toga, nema izjava u vezi toga', rekao je Šeks.

Predsjednik IDS-a: Vjerujem da su lekcije naučene

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je  kako vjeruje da je presuda u slučaju Fimi media podigla svijest o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj i šire, te da će hrvatska država nakon toga biti bolje društvo.

Radi se o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi koju je sada neprimjereno komentirati, istaknuo je Miletić. Dodao je kako je u ovom trenutku puno životnih problema pred svim građanima Hrvatske, te stoga vjeruje 'da ćemo se sada okrenuti osiguranju održive budućnosti Hrvatske'.

'Prošlost ostavljamo sudovima i povjesničarima. Vjerujem da su lekcije naučene', ocijenio je Miletić.

Na pitanje kakvu budućnost predviđa HDZ-u, koji je kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem imovinske koristi u iznosu od 24,2 milijuna kuna, Miletić je rekao kako je to težak udarac za HDZ jer 'takva krivica nije samo materijalna već prvenstveno moralna'.

'HDZ će se vrlo teško izvući iz ovakve financijske situacije, ali pravnu državu moramo svi poštovati, a upravo je bivše vodstvo HDZ-a maksimalno kršilo vrijednosti demokracije i pravne države', poručio je Miletić. (Ma.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene