Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josip Leko u petak se sasrao s predstavnicima branitelja koji prosvjeduju u Savskoj.


Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kazao je u petak, nakon sastanka s predstavnicima branitelja koji prosvjeduju u Savskoj, kako će se saborska rasprava o braniteljskim zahtjevima održati tek nakon izrade nacrta novog zakona o pravima branitelja, a njega bi trebala napraviti posebna radna skupina Odbora za ratne veterane.

Vezani članci Fred Matić, bivši ministar branitelja (Foto: Dnevnik.hr) Predano 4.000 zahtjeva za priznavanje statusa ratnih invalida: "I oni koji su bili u komi 30 godina sad se mogu sjetiti da su bili branitelji" Andrej Plenković (Foto:Patrik Macek/PIXSELL) Andrej Plenković: "Novi zakon o braniteljima ne predstavlja rizik za proračun"

'Branitelji imaju osjećaj da nisu dovoljno ozbiljno shvaćeni kao branitelji. To je jedan osjećaj o kojem možemo ili ne možemo raspravljati, ali je suština zaključka da ostaju kod toga da će sudjelovati u izradi novog zakona o pravima hrvatskih branitelja koji se radi u Saboru kroz radnu skupinu koju je osnovao Odbor za ratne veterane', rekao je Leko novinarima nakon sastanka u Saboru. To je, ističe Leko, dobar stav i dobar zaključak.

Thompson uputio poziv na skup potpore braniteljima: 'Vražje sile su se toliko osokolile'

'Tražili smo da naprave neki akt o kojem ćemo razgovarati i da stoga ubrzaju izradu prijedloga nacrta novog Zakona. To je akt koji je legitiman i opravdan. I zato smo uostalom iz javne procedure skinuli izmjene postojećeg Zakona o pravima branitelja, koji je već bio u procesu donošenja, kako bi branitelji sudjelovali u izradi novog zakona', rekao je Leko.

Radna je skupina, pojasnio je predsjednik Sabora, sastavljena od članova Odbora za ratne veterane i predstavnika branitelja.

Glogoški: 'Braniteljske prosvjede podržava 53,65 posto građana'

Leko je odbacio mogućnost da bi se rasprava o braniteljskim zahtjevima mogla protegnuti unedogled.

'Ako je osnovana radna skupina, onda može završiti u 10 do 15 dana jer to nije zakon koji će promijeniti 200 članaka, nego samo ono što je prema stajalištima branitelja nedovoljno uređeno ili razrađeno. Tražit ćemo stručnjaka koji može pomoći u izradi zakona i kad se to napravi, bit će rasprava u Saboru', rekao je Leko.

Branitelji čekaju očitovanje vjerskih zajednica

'Upoznali smo predsjednika Sabora sa svim problemima zbog kojih su hrvatski branitelji u Savskoj 66., upoznali smo o tome i predsjednicu Republike i predsjednika Sabora, no na žalost nismo naišli na razumijevanje predsjednika Vlade i predsjednice Ustavnog suda i izgleda da ovdje naša priča završava', rekao je predsjednik udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški novinarima.

Branitelji, kazao je Glogoški, čekaju očitovanje predstavnika vjerskih zajednica kako bi još i s njima razgovarali.

Matić o sastanku predsjednice s braniteljima: 'Mogla je i mene zvati'

'Prezentirali smo predsjedniku Sabora zašto tražimo ostavke te smjene ministra Matića i njegove zamjenice i pomoćnika i zašto tražimo objedinjavanje svih prava u jednom zakonu, zašto tražimo ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja. Znamo da smjene nisu u ingerenciji predsjednika Sabora ali objedinjavanje svih prava u jednom zakonu i donošenje ustavnog zakona može biti u ingerenciji Hrvatskog sabora. Na žalost što se tiče objedinjavanja dobili smo potporu Hrvatskog sabora ali ne i za donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja', rekao je Glogoški.

Predsjednik Sabora, kazao je Glogoški, još je jednom pokazao da ima razumijevanje za razgovor, ali ne i za pronalaženje konačnog rješenja.

Prikupili 54 potpisa saborskih zastupnika

Upitan o sutrašnjem antiprosvjedu, Đuro Glogoški je pozvao sve sudionike, ali i branitelje na mir i dostojanstvo.

'Mi pozivamo sve koji će sutra sudjelovati u prosvjedu protiv hrvatskih branitelja kao i same hrvatske branitelje na mir, na dostojanstvo kao što smo i pozivali cijelo vrijeme. Molimo sve da izbjegnu bilo kakve izgrede, sukobe, to nije u interesu nikome, to je u interesu onima koji pokušavaju cijelo vrijeme napraviti podjelu u hrvatskom društvu', poručio je.

U priopćenju koje je nakon sastanka upućeno iz Ureda predsjednika Hratskog sabora se ističe kako su branitelji izrazili i nezadovoljstvo najavljenim antiprosvjedom te su zatražili zaštitu od državnih institucija. Upozorili su kako bi u slučaju da antiprosvjednicima bude omogućen dolazak u Savsku 66 bilo teško kontrolirati situaciju i spriječiti moguće izgrede.

Branitelji prosvjednici prikupili su 54 potpisa saborskih zastupnika, koji su podržali njihovu inicijativu da se u Saboru raspravlja o njihovim zahtjevima i donošenju cjelovitog zakona o pravima hrvatskih branitelja. Ta je točka uvrštena u dnevni red Hrvatskog sabora, ali o njoj neće biti rasprave dok se ne donese nacrt zakona u sklopu Odbora za ratne veterane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook