Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odazvao bi se

Matić o sastanku predsjednice s braniteljima: 'Mogla je i mene zvati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da ga je predsjednica pozvala na razgovor, on bi se, kaže, odazvao da iznese svoju stranu priče.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas se na Pantovčaku sastala s predstavnicima branitelja koji već 130 dana prosvjeduju u šatoru ispred Ministarstva branitelja na Savskoj 66.

Pročitajte i ovo Sanacija Pantovčaka - 3 Aktiviralo se klizište Počinju pripreme za sanaciju Pantovčaka: Još se ne zna koliko će sve trajati ni koliko će koštati Slika nije dostupna 'Može fotka?' ODBIO POZIRATI S PREDSJEDNICOM 'Fotografirat ćemo se kad sastavim Vladu'

Prethodno njihovu sastanku oglasio se i resorni ministar Predrag Matić koji smatra kako je predsjednica mogla pozvati i njega kako bi iznio svoju stranu priče. Da je pozvala on bi se, kaže, odazvao.

"Današnji sastanak je četvrti ili peti put da se predsjednica sastaje s prosvjednicima, a još uvijek se nije sjetila da postoji legalni, zakonito izabrani ministar hrvatskih branitelja", izjavio je ministar Matić nakon sjednice Vlade te dodao kako bi mu bilo drago da ga pozove pa da čuje drugu stranu priče.

Rekao je kako je spreman i pred medijima potpuno argumentirano iznijeti sve što se tiče prosvjeda hrvatskih branitelja da se, kako kaže, vidi i konačno utvrdi da li je to politički uvjetovano ili stvarno.

U Savsku došao Zoran Erceg - 'Zamislite da je Karamarku na presicu došao Milanović'

"Još jednom mogu reći da nikakva prava hrvatskih branitelja nisu dirana niti će biti dirana. A dostojanstvo branitelja i dignitet ne može se zaštititi zakonom. Dostojanstvo se stječe ponašanjem, vladanjem na ulici i u društvu. To se vjerojatno može propisati samo u Sjevernoj Koreji", poručio je Matić.

Na upit novinara što ako predsjednica zatraži i njegovu ostavku rekao je da je "sve moguće", a na pitanje očekuje li da će predsjednica pozvati branitelje da odu iz Savske odgovorio je da to treba pitati nju.

Ministar Matić naglasio je kako itekako poštuje instituciju predsjednika odnosno predsjednice države. "Na žalost, u suprotnom smjeru to do sada nije pokazano. No, mandat je tek počeo. Imamo vremena", kazao je.

Rekao je i kako mu je žao što je zvala ministra obrane Antu Kotromanovića, ali ne i njega.

"Naravno da mi je žao. Kako branitelji broje 130 dana svoga prosvjeda, tako i ja trpim svih tih 130 dana i vjerojatno ću trpiti još, do slijedećih parlamentarnih izbora. Zašto me nije pozvala, to trebate pitati nju", ponovio je Matić.

Branitelji su na sastanku predsjednici iznijeli svoje zahtjeve, a ona je rekla kako će nastojati uključiti se u rješavanje njihovih problema. Branitelji su dodali kako će pisati svim nadležnim institucijama te kako od prosvjeda u Savskoj ne namjeravaju odustati.

Grabar-Kitarović spremna je na puni angažman u usklađivanju djelovanja svih sastavnica državne vlasti kako bi se izbjegle bilo kakve konfliktne situacije ili pak stvaranje novih podjela unutar hrvatskog društva. Također je predložila osnivanje zajedničkog radnog tijela Ureda predsjednice i braniteljskih udruga u cilju održavanja trajnog dijaloga, stoji u priopćenju.

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve kategorije Đuro Glogoški rekao je novinarima nakon sastanka da su predsjednicu upoznali što su do sada poduzeli u pokušaju pronalaženja rješenja, te ustvrdio da ne žele podjele u Hrvatskoj koje "neki pokušavaju napraviti cijelo vrijeme".

Komentirajući izjavu ministra branitelja Predraga Matića, koji je izrazio žaljenje što nije pozvan na sastanak, Glogoški je rekao da su se oni odazvali pozivu predsjednice Republike.

Matić je mogao u protekle tri godine razgovarati i surađivati s braniteljima, no odlučio se za neke druge suradnike s kojima je donosio zakone na štetu branitelja i članova njihovih obitelji, te ih zajedno sa zamjenicom i pomoćnikom nije zaštitio, kao ni dignitet Domovinskog rata, kazao je Glogoški.

Na upit je li predsjednica zatražila prekid prosvjeda, Glogoški je rekao kako ih nije pozvala na završetak prosvjeda već je obećala da će se uključiti u pronalaženje rješenja, kako bi branitelji imali mjesto u društvu koje im pripada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene