Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogromna šteta

Kako je led zaustavio unosan posao u Slavoniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskim rijekama plove veliki komadi leda. Lijepo ih je vidjeti, no skupo stoje gospodarstvenike.

Vukovarska riječna luka bez brodova i buke strojeva. ''Imali smo za ovaj tjedan najavu za našeg najvećeg komitenta iz Kutine koji je očekivao robu u dolasku i robu u odlasku'', rekao je Zoran Zgonjanin, agent unutarnje plovidbe luke Vukovar.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi

Led je zaustavio promet na Dunavu i poslovanje luke. Na čekanju je 10 tisuća tona robe za tri tvrtke. U Luci Vukovar danas je trebalo biti pretovareno 2.000 tona tereta, samo je taj posao vrijedan 8.000 eura.

Riječnim lukama prijeti šteta od više stotina tisuća kuna. Strahuju i od gubitka klijenata. ''Ukoliko ova situacija potraje, oni će biti vjerojatno prisiljeni potražiti neki drugi način prijevoza'', dodaje Zgonjanin.

Za tvrtke to znači dodatan trošak, jer za robu iz samo jednog broda treba barem 40 kamiona. Prognoze nisu optimistične.

''Što se tiče pokrivenosti leda ona prema izvješću Hrvatskih voda iznosi do 50 posto i u narednim danima nema nekih informacija da će se smanjiti'', kazao je Marko Čordašić iz Lučke kapetanije Vukovar.

U osječkoj riječnoj luci Drava je posve zaleđena. ''Imali smo još dodatno troškova koji nisu planirani u ovom mjesecu. To je - svojim vlastitim brodom Aljmašem razbijamo led u akvatoriju, što će sigurno imati utjecaj na naše poslovne rezultate'', kaže Dalibor Džojić, direktor luke Tranzit.

Plan za siječanj bio je pretovariti 6.000 tona, no dizalica može puniti samo željezničke vagone.

''Možemo se samo nadati, jer ipak je ovo viša sila, nadati se da ćemo tijekom godine biti bolje i da ćemo nadoknaditi manjak što će se dogoditi ovaj mjesec'', dodaje Džojić.

I osječka i vukovarska luka proteklih godina bilježe pad prometa. Vrijeme na početku nove poslovne godine ne ide im na ruku.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene