Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Lozančić ide dalje

Laburisti traže istražno povjerenstvo zbog izjava Grabar Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laburisti traže istražno povjerenstvo zbog izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o bivšem šefu SOA-e, Draganu Lozančiću.

Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Tomislav Končevski zatražio je stanku u Saboru zbog izjava predsjednice o Draganu Lozančiću. Naime, kako je pojasnio, laburisti će tražiti osnivanje saborskog povjerenstva kako bi se istražili navodi predsjednice koji se odnose na bivšeg šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) a u kojima je ustvrdila da je on bio 'špijun Zorana Milanovića'.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Razrješenje Dragana Lozančića pokrenula je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović početkom veljače zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a on je tek tri mjeseca kasnije podno ostavku.

Mnogi smatraju kako je predsjednica, ukoliko je imala saznanja o Lozančićevom protuzakonitom postupanju, to trebala i prijaviti nadležnom državnom tijelu. 

'Tražit ćemo osnivanje istražnog povjerenstva da konačno istražimo te dileme tko koga prisluškuje. Ne mogu vjerovati da predsjednica države na javnoj televiziji može izjaviti tako nešto da privatni, osobni obavještajac može biti ravnatelj SOA-e. Netko je to morao podržati, netko to mora kontrolirati. Ako mi nemamo kontrolne instrumente koji kontroliraju ravnatelja SOA-e, onda je to jako žalosno, ne znam što radi Sabor, Odbor za nacionalnu sigurnost. Mislim da je vrlo neozbiljno ako ovisimo samo o jednom čovjeku', rekao je Končevski nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Hrvatskih laburista.

Kaže kako ga smeta što se politika troši na temama obavještajne zajednice te kako je uvjeren da će narod kazniti političare jer se bave samo temama bitnim za vlastite pozicije.

'Narod nas gleda i on će nas kazniti. Bavimo se temama bitnima za narod, a ne za vlastite pozicije. Ako ćemo se stalno baviti ustašama i partizanima, nekakvim tajnim službama, a ne poslom za koji smo plaćeni, nećemo doći nikuda", upozorio je laburist Končevski.
Saborske zastupnike je pozvao da potpišu inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva, za koju su nužni potpisi najmanje desetina svih zastupnika, odnosno njih 16.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene