Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredno stanje

FOTO Alarmantno stanje: Kupa u sat vremena narasla 30 centimetara. Situacija u Petrinji se smiruje, Karlovčane vrhunac vala očekuje u subotu

Aktualno Galerija Crveni križ na terenu Crveni križ na terenu Foto: Twitter/Crveni križ Stanje na terenu Stanje na terenu Foto: Primorsko-goranska županija Stanje na terenu Stanje na terenu Foto: Primorsko-goranska županija Stanje na terenu Stanje na terenu Foto: Primorsko-goranska županija +6 Petrinja Galerija 1/11 >>
Mjere izvanrednog stanja uvedene su zbog naglog porasta vodostaja na području sliva Kupe u gornjem toku na dionicama Hrvatsko Selo - Kupa.

 

  • Zbog jake kiše i nevremena u četvrtak u mnogim dijelovima Hrvatske zbrajaju se materijalne štete
  • Zbog kiše koja pada na gornjem toku Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava

21:50 Zbog lokalno obilnijih oborina ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku. Poteškoće su na pojedinim cestama zbog poplavljenih kolnika i izlijevanja rijeka. Na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8) veća je opasnost od odrona. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila, upozorava HAK.

Zbog izljevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su: županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice i
lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć, a zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

21:30 Nevrijeme probleme stvara i na Banovini. Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić provjerila je kakva je situacija na terenu, više pročitajte ovdje. 

20:35  Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) će tijekom vikenda imati dežurstva da bi se osigurali svi podaci za rad hidroprognostičkog modela, a voditeljica Služba za hidrološke studije, analize i prognoze Tatjana Vujnović najavila je da će vrhunac Kupe u Karlovcu biti sa subote na nedjelju.

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu Biljana Željeznjak rekla je pak Hini da se ipak ne očekuje da bi vodostaj Kupe na vrhuncu bitno prelazio 750 centimetara, a što znači da se očekuje uvođenje “samo redovitih mjera obrane od poplave”.

Pojasnila je također da uzvodno od Karlovca, zbog obilnih padalina na rijekama i potocima na slivu Kupe, kako u Gorskom kotaru, tako i Sloveniji, rastu vodostaji te se formirao vodeni val koji dolazi prema Karlovcu i dići će vodostaj Kupe još i znatno više, ali ne preko granica redovne obrane od poplave.

Željeznjak očekuje da će i Korana u Karlovcu također imati visok vodostaj, ali također ne značajni, a pogotovo ne Mrežnicu.

Glavni centar Obrane od poplave Hrvatskih voda izvijestio je da je zbog kiše koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, već došlo do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja.

Tijekom subote u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrana od poplava, a vrhunac će biti u nedjelju u ranim noćnim satima.

Prema današnjim popodnevnim podacima, najviše oborine je zabilježeno i prognozirano za sliv Kupe. Također je zbog obilnih oborina moguć porast vodostaja i na ostalim pritokama rijeke Save.

U Karlovcu je u petak u 19 sati Kupa u jedan sat narasla za 30 centimetara i iznosi 381 centimetar, a Korana mjeri 300 centimetara, što je dva centimetra više nego sat ranije. 

Nabujala Kupa izaziva poplave - 2 Nabujala Kupa izaziva poplave - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

20:33 Na području Petrinje, koje je poplavljeno zbog velikih oborina, stanje se djelomično smiruje i na terenu je šest timova vatrogasaca za poplave i tri Dobrovoljna vatrogasna društva ispumpavaju vodu, priopćeno je u petak navečer. U pripravnost su stavljena i druga dobrovoljna vatrogasna društva jer se noćas očekuju jače oborine, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković obišao je Čazmu, Grubišno Polje i Berek te razgovarao s predstavnicima lokalne i područne samouprave.

“Sve službe su na visini zadatka, rade se prioriteti, a šteta na gospodarskim objektima je najveća. Po poljima ima dosta vode, a kiša i dalje pada. Na terenu je 150 vatrogasaca i devet vozila za rad na visini, a do sada su odrađene 223 intervencije“, izjavio je Tucaković i pohvalio aktivnosti županijskog predsjednika i zapovjednika Silvestera Štefovića i Josipa Heger na organizaciji, te dodao kako u daljnjoj sanaciji mogu računati na pomoć Hrvatske vatrogasne zajednice.

U ispomoć na sanaciji nevremena i obilnih kiša Bjelovarsko-bilogorskoj županiji poslani su vatrogasci i oprema iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije, a nakon njih dodatno su upućene snage iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te Grada Zagreba, rečeno je.

20:30 Kolika je bila snaga vjetra u sinoćnjem nevremenu u Čazmi, svjedoči i nekoliko prevrnutih velikih i teških kamiona. Evo kako je do toga došlo. 

19:37 Reporterka Dnevnika Nove tv Katarina Jusić javila se iz Broda na Kupi: "Situacija nije dobra, kiša i dalje neumorno pada. Kupa iz minutu u minutu navire. Brani se ono što se obraniti da, poput stambenih objekata te se postavljaju vreće s pijeskom kako voda ne bi prodrla. U svemu pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa.
Mještani Broda na Kupi boje se da je najgore tek pred njima, ali nadaju se da će s jutrom vodostaj Kupe početi padati. Opet to je loša vijest za one koji žive nizvodno od Kupe. U gradu Karlovcu tijekom sutrašnjeg dana očekuju vrhunac vala.

19:30 Zbog nevremena su stradali brojni poljoprivrednici. Reporter Nove TV Dino Goleš javio se iz Čazme gdje je razgovarao s Antunom Blažekovićem, vlasnikom OPG-a koji je naglasio da je šteta golema i to ne samo zbog gubitka plastenika. Zbog svega ovoga neće moći sijati rotkvicu, mladi luk, salatu... 

"Mislim da od pomoći neće biti ništa, ali daj bože da bude. Imali smo već štete pa ništa nismo dobili", rekao je.

 
 19:25 Srušeni krovovi, polomljeno drveće, oštećeni električni vodovi. Frane Stipanović iz Čazme još zbraja štetu: "U kuću je ušla voda, u 10 minuta nastao je kaos. Za prvu ruku stavili smo cerade, spašavamo što možemo. Razbijena nam je šajba na autu".

U zraku su i dizalice, na terenu vatrogasci i HGSS-ovci, a teren zbog kiše jako je sklizak. Posla ima puno. 50 kuća ostalo je bez krova, a nekoliko stotina završilo je s rupama, neki su privremeno pokriveni najlonom, ali raznosi ih vjetar. 
"Sinoć do kasno uvečer riješili smo 80 posto korisnika mreže, danas još tih 20 posto", rekao je Željko Sokodić, direktor Elektre Križ.

Obitelj Radanac još ne može doći sebi.

Osjećamo se slomljeno i jadno sve nam je uništeno, cijeli trud. Što možemo", ispričali su  Marinko i Jelena Radanac iz Čazme.

 

 19:12 Zbog izljevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su:

županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice i lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć, a
zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Horvatsko, javlja HAK.

19:00 Na području Petrinje vatrogasci neprestano rade na ispumpavanju poplavljenih objekata i prometnica, a u pripravnosti su svi DVD-ovi Sisačko-moslavačke županije zbog najavljenih obilnih padalina, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica. 

 18:57 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković danas je obišao Čazmu, Grubišno Polje i Berek te obavio razgovore s predstavnicima lokalne i područne samouprave. 
“Sve službe su na visini zadatka, rade se prioriteti, a šteta na gospodarskim objektima je najveća. Po poljima ima dosta vode, a kiša i dalje pada. Na terenu je 150 vatrogasaca i 9 vozila za rad na visini, a do sada su odrađene 223 intervencije te pohvaljujem županijskog predsjednika i zapovjednika Silvestera Štefovića i Josipa Heger na organizaciji”, kazao je zapovjednik Tucaković i dodao kako u daljnjoj sanaciji mogu računati na pomoć Hrvatske vatrogasne zajednice.

18:30 Hrvatske vode izdale su priopćenje vezano uz stanje s poplavama, prenosimo ga u cjielosti:" U proteklih 24 sata pale su velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku (primjerice na postaji Crni Lug – NP Risnjak zabilježeno je 102 mm), što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku te su od jutros na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja.

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas 16.9.2022. od podneva, s tendencijom dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uz mogućnost uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana 17.9.2022.

Ujedno se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.

I tijekom narednih 36 sati očekuje se oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove te i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji. Od nedjelje 18.9.2022. očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika".

17:15 Diljem unutrašnjosti zbrajaju se štete od nevremena u četvrtak. Najgore je bilo u Čazmi gdje je nezapamćeno nevrijeme za sobom ostavilo desetke kuća bez krovova, prevrnute kamione, uništene automobile, a oštećen je i dalekovod pa dio mještana još uvijek nema struju. Stanje u Bosiljevu kraj Čazme provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš koji je razgovarao s Marijom Pacur, više pročitajte ovdje.

 

17:40 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da je na Županijskoj cesti 5033 Brod na Kupi - Gašparci prekinut promet zbog izlijevanja vode i odrona zemlje te da promet teče obilazno državnom cestom Brod na Kupi-Delnice i cestom Delnice-Prezid.

Zbog izlijevanja Belice, Kupine pritoke, uslijed jakih oborina, voda se izlila na cestu kod Kuželja, a dalje prema naselju Gašparci došlo je do odrona zemlje zbog čega je promet onemogućen na tom dijelu ceste.

U Kuželju je poplavljeno nekoliko dvorišta i podruma obiteljskih kuća. Ravnateljstvo preporuča vozačima da se informiraju na stranicama Hrvatskog autokluba.

Hrvatske vode proglasile su uzvodno na Kupi kod Osilnice izvanredno stanje jer je vodostaj u 16.50 dosegnuo 393 centimetra, tri više nego prije deset minuta. iste mjere uvedene su za nizvodno na Kupi kod Sela Kupa.

Taj bi vrh vodnog vala mogao stići do Karlovca u noći sa subote na nedjelju, javili su prije iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Poplavljena područja u Gorskom kotaru obišli su zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić s vatrogascima te je utvrđeno da je trenutno stanje s izlijevanjem Kupe i pritoka nešto bolje.

Nacionalni park Risnjak je izvijestio da je cesta Podgrič - Kupari zatvorena. Ne savjetuje se kretanje prema izvoru Kupe dok se se stabilizira vremenska situacija i ne saniraju se oštećeni prilazni putovi.

 17:39 Zbog izljevanja rijeke Kupe do daljnjeg za sav promet zatvorene su: županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice i  lokalna cesta LC 58032 Blaževci -Zapeć, javljaju iz HAK-a.

17:15 Velike količine kiše uzrokovale su naglo podizanje vodostaja rijeke Kupe u Gorskom kotaru. Na snazi su izvanredne mjere i izvanredno stanje obrane od poplava. U mjestu Kuželj voda se izlila u dvorišta, a ušla je i u pomoćne objekte poput konoba i podruma. Užurbano se krenulo u postavljanje vreća s pijeskom. Golema količina kiše uzrokovala je veliki odron drva, kamenja i zemlje na cesti Brod na Kupi - Hrvatsko te je ta cesta zatvorena za promet.

"Kupa je krasna rijeka, ali vrlo nepredvidiva. Sad je pokazala svoju drugu stranu. Ona se u osam sati može dići čak 4 metra, a to se upravo sad događa", rekao je Davorin Klobučar, Predsjednik MO Brod na Kupi. 

"Ovakve kiše i ovakve poplave ne pamtimo, još nikada. Najviše se bojimo da nam ne uđe u kuću", rekla je Dušanka. Ivan Uravić iz Crvenog križa naglasio je da nakon što se voda povuče trebat će sanirati štetu i sušiti prostore.

"Za sve njihove potrebe stajat ćemo na raspolaganju", rekao je.

17:10 Iako nije bilo razorno kao u Čazmi, nevrijeme je u četvrtak zahvatilo i Zagreb. Prekinuta je nastava u Prvoj gimnaziji jer je voda počela prodirati sa stropa, a kako se približavala mjestu gdje se nalaze električne instalacije, isključena je struja, a učenici su preventivno poslani kući.

U Osnovnoj školi Granešina prokišnjava novoobnovljena dvorana te je potrebna hitna sanacija, a do tada se snalaze kako znaju. "Danas je bio projektat, nikom nije jasno kako je došlo do proboja, radili su izračun koliko vode može pasti na kvadratni metar krova. Imamo 6 odvoda, ali nisu izdržali", rekao je Marijan Vulić, ravnatelj Osnovne škole Granešina.

16:57 Zamjenik župana Petar Mamula i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić s vatrogascima su obišli poplavljena područja u Gorskom kotaru. Trenutno je malo bolje stanje sa izlijevanjem Kupe i pritoka. S nastavkom padalina, očekuje se još veći vodostaj, zbog čega su sve interventne službe na terenu. Cesta od Broda na Kupi prema Čabru je trenutno zatvorena.

16:55 Zbog odrona za sav promet zatvorena je županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Hrvatsko, piše HAK.

16:42 U mjestu Kuželj voda je poplavila dvorišta i podrume nekoliko obiteljskih kuća javlja Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. 

16:40 Na županijskoj cesti 5033 Brod na Kupi-Gašparci uslijed jakih padalina u mjestu Kuželj došlo je do izlijevanja pritoka Kupe, Belice, a dalje prema naselju Gašparci do više odrona zemlje, promet je onemogućen te se odvija obilazno državnom cestom Brod na Kupi-Delnice i cestom Delnice-Prezid.

 

 

16:00 Obilna kiša i snažan vjetar stvaraju probleme u cijeloj zemlji. Pogledajte veliku galeriju stanja u Hrvatskoj.

15:42  Ravnateljstvo civilne zaštite izvještava o trenutnoj situaciji vezanoj uz poplave u Primorsko-goranskoj županiji. Na županijskoj cesti 5033 Brod na Kupi-Gašparci uslijed jakih padalina u mjestu Kuzelj došlo je do izlijevanja pritoka Kupe, Belice, a dalje prema naselju Gašparci do više odrona zemlje zbog čega je promet na dionici ceste onemogućen te se odvija obilazno državnom cestom Brod na Kupi-Delnice i dalje prometnicom Delnice-Prezid.
U mjestu Kuzelj voda je poplavila dvorišta i podrume šest obiteljskih kuća
Od 14.15 sati zbog jakog nevremena za sav promet zatvoren je čvor Ravna Gora, izlazni krak s autoceste A6 Zagreb-Rijeka i ulazni Rijeka, kao i podvožnjak koji se puni vodom. Promet autocestom se odvija, a alternativa su izlaz i ulaz na čvor Delnice.
Na autocesti A6 kroz tunel Čardak, smjer Zagreb - Rijeka i obratno promet se odvija jednim prometnim trakom zbog vodene bujice. 

15:35 Ravnateljstvo civilne zaštie također upozorava da sutra tijekom dana i u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrana od poplava, a vrh vodnog vala moguć je u noći sa 17. na 18. rujna.

15:30 Ravnateljstvo civilne zaštite MUP objavilo je tvit koji prenosimo u cijelosti: "Upozorenje Hrvatskih voda: obilne i intenzivne oborine moguće su i danas u cijeloj zemlji te je moguć razvoj lokalnih jačih nevremena i pojava bujičnih i urbanih poplava slična situacija nastavit će se i tijekom sutrašnjeg dana".

Također su napisali: "Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja".

 

 

15:10 Volonteri Green River Festa upozoreni su od strane Hrvatskih voda na moguće izlijevanje rijeke Save iz korita. Na Facebooku su objavili poziv jer im treba pomoć: "Ekipa naša draga, dobili smo dojavu od Hrvatskih voda da se uskoro očekuje izlijevanje rijeke Save pa pozivamo sve vas koji možete i želite pomoći, da odmah dođete kod Hendrixovog mosta jer se moramo evakuirati na nasip. S festivalom nastavljamo čim se oborine smire". 

 

15:00 JVP Delnice javlja da je cesta prema Razlogama trenutno otvorena, ali građane mole da se ne kreću Kupskom dolinom bez potrebe. I dalje postoji opasnost od bujica. 

 

14: 40 Oglasio se i Nacionali park Risnjak: "Cesta Podgrič - Kupari je zatvorena. Molimo Vas da ne krećete prema izvoru Kupe dok se vremenska situacija ne stabilizira i saniraju pristupni putovi". 

14:20 Na Twitteru se oglasio i Crveni križ, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: "Naši su timovi i u Brodu na Kupi te u Kuželju jer Kupa prijeti izlijevanjem. Poplavljena su i neka dvorišta, uglavnom vikendice. Sve naše resurse stavili smo na raspolaganje i po potrebi smo spremni djelovati", poručili su. 

 

14:20 Voda se iz riječnog korita izlila na kolnik ceste Brod na Kupi - Hrvatsko gdje je nedaleko naselja Gašparci došlo do odrona, pa je spomenuta prometnica zatvorena za sav promet.

13:00 Zbog naglog porasta vodostaja na području sliva Kupe u gornjem toku od petka ujutro su na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja, doznaje se u Hrvatskim vodama.

Na području gornjeg toka Kupe (Crni Lug - NP Risnjak) prema podacima Hrvatskih voda u posljednja 24 sata palo je 100 milimetara kiše. "Prema trenutno raspoloživim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas od podneva, s mogućnošću dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana", rečeno je Hini u Hrvatskim vodama.

Ujedno se, kako su istaknuli, na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja.

U Hrvatskim vodama kažu da i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji jer se i u narednih 36 sati očekuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove. Postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika očekuje se od nedjelje, 18. rujna, kažu u Uredu generalnog direktora Hrvatskih voda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene