Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP, HNS, IDS i HSU

'Kukuriku koalicija' postala 'Savez za promjene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić i HSU-a Silvano Hrelja potpisali su izjavu o stvaranju izborne koalicije.

Izjavu o o stvaranju izborne koalicije pod nazivom 'Savez za promjene' i zajednički izlazak na sljedeće parlamentarne izbore dogovorili su u Kastvu. Koaliciju su dogovorili radi, kako je navedeno, izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Slika nije dostupna Prepucavanje Vlast i oporba: Ne žele sudbinu Grčke, ali nemaju ni rješenja

Zoran Milanović je istaknuo da savez čeka težak i odgovoran posao jer je Hrvatska zemlja kojoj treba novi društveni dogovor i borba protiv svih oblika nepravilnosti i korupcije od samoga početka do kraja. Nema kompromisa ni taktiziranja, zakon se provodi ili ne, rekao je Milanović.

>> 'Kukuriku koalicija' na sastanku u središnjici SDP-a

>> Sabor sa 83 glasa podržao proračun za iduću godinu

Ustvrdio je kako nije točno da je jamac stabilnosti 'ostanak sadašnje vlasti jer zemlja teško da može biti nestabilnija u trenutku u kojem se otkriva sav ponor korupcije koji je obilježavao vladajuću stranku godinama'.

'Hrvatska to može biti, a sada to nije'

Istaknuo da su te stranke na to upozoravale godinama. 'Nije se događalo ništa, a sad se nešto ipak događa', rekao je, dodajući da savez jamči dosljedno, odgovorno i beskompromisno poštovanje zakona i za sve pravila čvrste, organizirane i napredne države. 'Hrvatska to može biti, a sada to nije', zaključio je.

Radimir Čačić naveo je tri stupa suglasnosti stranaka 'Saveza za promjene', a to su snažni gospodarski rast s naglaskom na zapošljavanje, i to primarno u proizvodnji, zatim pošteno i odgovorno te utemeljeno na znanju raspolaganje novcem građana, to jest proračunom, te korjenita promjena hijerarhije vrijednosti u zemlji u kojoj ključno mora biti funkcioniranje prava i pravne države, vrijednosti rada i obrazovanja.

Ivan Jakovčić je kao jednu od najvažnijih stavki zajedničkog dogovora istaknuo usmjerenje prema decentralizaciji i supsidijarnosti. 'Građani moraju biti bliže mjestima odlučivanja. Ustav ima odlična rješenja za decentralizaciju, ali ona nisu nikad pretočena u zakonska rješenja, a to ćemo napraviti mi nakon izbora', rekao je Jakovčić.

'Glasovanje za proračun čin neodgovornosti'

Silvano Hrelja istaknuo je značenje suglasnosti o potrebi raščišćavanja tri važna sustava, mirovinskoga, zdravstvenoga i sustava socijalne skrbi.

Na novinarsko pitanje može li odluka o izostanku s glasovanja o proračunu za 2011. godinu u Hrvatskome saboru štetiti tim strankama, Milanović je odgovorio kako oni koji danas glasuju za taj sporazum 'vrše čin neodgovornosti' prema Hrvatskoj.

'Naši birači očekuju od nas ovakvo ponašanje i smatrali bi nas neodgovornima da smo učinili bilo što drugo. Mi moramo pokazati pravac kretanja i djelovanja. Čačić je kazao da će danas biti donijet proračun beznađa te da svi koje će ga donijeti nose osjećaj beznađa, a Hrvatska treba nadu koju nosi 'Savez za promjene'', rekao je.

Ima li u koaliciji mjesta za još jednu stranku?

Na pitanje je li koalicija spremna nakon mogućeg dolaska na vlast poduzeti sve reforme, a da nakon toga izgubi sljedeće izbore, Milanović je odgovorio kako im je stanje u zemlji poznato, ali ne u cijelosti. Istaknuo je da su spremni raditi i za to podnijeti kritike, a na izborima nakon toga, dodao je, odlučuju građani.

Na pitanje ima li mjesta u koaliciji za još koju stranku, Milanović je odgovorio da se od prvog razgovora u srpnju 2009. savezu stranaka pridružio samo HSU. Ocijenio je da su te četiri stranke bliske po svjetonazorima i programima te da nema bitne razlike među njima u programima, svjetonazorima ili stajalištima koje bi dovele u pitanje suradnju.

'U Hrvatskoj se očito uspostavljaju dva programsko-svjetonazorska bloka, ovaj lijevoga centra, liberalni, progresivni, proeuropski, i onaj koji danas glasuje za proračun', naveo je Milanović. Te su stranke predizbornu suradnju počele kao 'Kukuriku koalicija', po istoimenom nazivu restorana u Kastvu, gdje su se prvi put sastale u srpnju 2009. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene