Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici HNS-a, SDP-a i IDS-a, novinarima su komentirali najavljeno pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi RH.


Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić ocijenio je po završetku proslave 20. obljetnice osnivanja HNS-a kako je aktualna Vlada 'potpuno potrošena'. Ustvrdio je da su nakon najave povratka bivšeg premijera Ive Sanadera u Hrvatski sabor Vladina 'legitimacija i kredibilitet da se nosi s krizom dodatno derogirani' te da 'oni moraju otići'.

Vezani članci Mobitel Zastupnicima poslano važno upozorenje: Ne koristite ovu društvenu mrežu, špijuniraju nas! Slika nije dostupna Jakovčić: Odgovornost za sastavljanje vlade lijevog centra je na SDP-u

'Pitanje je kada i na kojoj točci će morati otići'

'Pitanje je samo kada i na kojoj točci', kazao je Čačić. Stajalište HNS-a je da Vlada 'mora ponuditi predsjedniku Republike točku izbora, a logična točka za održavanje izbora bi bila prvi trenutak završetka pregovora s Europskom unijom (EU), krajem ožujka 2011.', izjavio je Čačić, odgovarajući na novinarski upit treba li što prije ići na nove parlamentarne izbore.

Podsjetivši kako su u ovoj godini rebalansom proračuna prihodi planirani u iznosu od 108,3 milijarde kuna, rashodi od 122,3 milijarde kuna, dok je deficit proračuna 14 milijardi kuna, Čačić je kazao i da je u prijedlogu proračuna za iduću godinu ta svota ista. Upitao se gdje su te reforme i potezi Vlade. Taj proračun, da su ponudili izbore u rano proljeće, bio bi tehnički i privremen te bi tada imao smisla, rekao je.

'Nisu sposobni preuzeti odgovornost'

O pitanjima zlouporabe pravne države Polančecu se može više vjerovati nego Vladimiru Šeksu i predstavnicima vlasti Radimir Čačić

Čačić smatra da sadašnja Vlada nije sposobna preuzeti odgovornost i prepoznati situaciju u kojoj se nalazi. Ocijenio je kako to traži raspravu u Saboru, pri čemu, kazao je, Sanaderov glas (jer Vlada ima većinu), ništa neće mijenjati. Medijskim spekulacijama Čačić je ocijenio dilemu je li HNS za izbore odmah ili ne kazavši da se 'izbori ne dešavaju odlaskom u trgovinu, nije to samoposluživanje. Izbori se dese onda kad Vlada nema većinu'.

Na novinarsko pitanje hoće li, ako Sanader uspije u Saboru okupiti još šest zastupnika, tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi RH, Čačić je odgovorio da 'neće glasati sa Sanaderom'. 'Mi s Sanaderom nećemo imati posla', dodao je. 'Ima točka gdje vlada pada, gdje je naš stav unaprijed jasan - to je točka budžeta', rekao je Čačić.

'Polančecu se može više vjerovati'

Upitan tko govori istinu u slučaju vezanom uz Damira Polančeca (Vlada ili Polančec), Čačić je kazao kako smatra da nitko ne govori pravu istinu. No, po njegovu mišljenju, o pitanjima zlouporabe pravne države Polančecu se može više vjerovati nego Vladimiru Šeksu i predstavnicima vlasti. Na upit kada će ići na prikupljanje potpisa u Hrvatskom saboru za inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi RH, predsjednik SDP-a Zoran Milanović odgovorio je će to biti početkom idućeg tjedna. Napominjući da je za inicijativu potrebna petina potpisa od ukupnog broja zastupnika najavio je da će inicijativu potpisati svi njihovi koalicijski partneri.

>> Šeks: Polančec laže, rekao mi je da je sve radio po nalogu Sanadera

Na pitanje kako će doći do većine potrebne za izglasavanje nepovjerenja Milanović je kazao da se radi o političkoj utakmici. 'Ova vlada je zemlju dovela u stanje blamaže i to mora prestati. Onaj koji smatra da nije i koji joj želi dati daljnje povjerenje, neka joj da, ali mi u svom radu nećemo posustati', izjavio je Milanović. Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je kako će ta stranka poduprijeti zahtjev za raspravom o izglasavanje nepovjerenja Vladi RH.

'Kako stvari idu o ovoj zemlji izbori su sve potrebniji', ustvrdio je Jakovčić. Smatra da su pregovori s EU najvažniji u sadašnjem trenutku, ali da se oni i dalje mogu 'tehnički raditi'. (T.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju