Ministar zdravstva Milan Kujundžić misli da će u Fondu za skupe lijekove biti više novca kad se mediji "pozitivno uključe".

Galerija


Ministar zdravstva Milan Kujundžić uoči današnje sjednice Vlade nije mogao izbjeći novinarska pitanja o Fondu za skupe lijekove u kojem su lijekovi koji nisu na listi HZZO-a.

Vezani članci Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Kujundžić otkrio kad će odrasli oboljeli od mišićne atrofije dobiti skupocjeni lijek Prosvjed Spinraza za sve (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Udruga Kolibrići optužuje Kujundžića da novac za Spinrazu namjerava potrošiti u druge svrhe

"To nije fond, to je račun i samo jedan od oblika kojima kao i mnoge druge zemlje u svijetu nastojimo prikupiti dovoljno novca kako bi pacijenti što prije dobili lijek. Vlada će kao i dosad za sve one koji imaju stručnu, znanstvenu i empirijsku indikaciju dati lijekove kao što je dala za neuroblastom i spinalnu mišićnu atrofiju", kaže ministar.

U fond za skupe lijekove zasad je uplaćeno tek 27.000 kuna, dok samo jedna doza lijeka Spinraze košta 640.000 kuna.

"Za sada je to malo novca, ali kada se mediji uključe u pozitivnom smislu, više će ljudi biti senzibilizirano", tvrdi Kujundžić.

Na pitanje zašto farmaceutska industrija ne sudjeluje u liječenju i kako je moguće da jedan lijek bude toliko skup, Kujundžić je odgovorio kako se ta industrija vodi profitabilnošću te da bi i nju trebalo pokušati senzibilizirati.