Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OD LEX AGROKORA DO PRVIH POTEZA POVJERENIKA

Smiruje li se kriza u Agrokoru? Donosimo popis najvažnijih detalja koji su se dogodili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz tvrtki u koncernu bio je blokiran, dobavljači su bili u panici, no početkom ovog tjedna došlo je do promjene. Donosimo vam kratak kronološki pregled zbivanja unatrag nekoliko dana.

Nekoliko proteklih dana obilovalo je događajima vezanim uz krizu u koncernu Agrokor, koja je prijetila da za sobom povuče cijelo hrvatsko gospodarstvo. Niz tvrtki u koncernu bio je blokiran, dobavljači su bili u panici, no početkom ovog tjedna došlo je do promjene.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Donosimo vam kratak kronološki pregled zbivanja unatrag nekoliko dana.

1. Saborska većina izglasala lex Agrokor

Saborski zastupnici su prošle srijede cijeli dan, do kasno u noć, raspravljali o predloženom zakonu o sistemski važnim tvrtkama, kolokvijalno nazvanom lex Agrokor. Na koncu je u četvrtak zakon izglasan s 83 glasa "za", 46 "protiv" i dva "suzdržana".

Oporba je redom bila protiv, ali glasačka mašinerija vladajućih odradila je posao. Zanimljivo, tijekom glasanja u sabornici nije bilo dvojice istaknutih predstavnika Živog zida, Ivana Pernara i Ivana Vilibora Sinčića. 

2. Banke odlučile podržati koncern

"Upravo smo završili konstruktivan sastanak s odborom za koordinaciju banaka koji je uključio Erste banku, Banku Intessa, Raiffeisen, Sberbank, Unicredit i VTD banku. Oni nastavljaju podržavati poslovanje grupe i posebno nastavljaju podržavati sve doprinose dobavljača i zaposlenika u ovo teško vrijeme.

Oni su jednoglasno iskazali svoju podršku i namjeravaju financirati operativne finacije i operativno financijsko poslovanje grupe, pod uvjetom prioriteta pod novim Zakonom o postupku izvanredne uprave trgovačkim društvima od sistemskog značaja koji je upravo izglasan u Saboru Republike Hrvatske", poručio je Antonio Alvarez III., koji je neslužbeno tada još bio na čelu Agrokora. Obraćanje javnosti uslijedilo je niti pola sata po izglasavanju lex Agrokora u Saboru.

3. Sve što trebate znati o lex Agrokoru, zakonu kakvog nema nigdje na svijetu

Takozvani lex Agrokor zapravo sad predstavlja autohtoni, hrvatski zakon te istovremeno i neistražene vode, jer ne možemo primijeniti talijanske ili neke druge modele, već tim zakonom, ako se aktivira, spasiti što se dade spasiti.

Lex Agrokor, odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku u četvrtak je ekspresno objavljen na internetskim stranicama Narodnih novina te je na snagu stupio u petak, 7. travnja.

4. Policija potvrdila da provodi izvide

Ravnateljstvo policije potvrdilo je u četvrtak poslijepodne da policija temeljem naloga državnog odvjetništva "provodi izvide" u Agrokoru. Neslužbeno se doznaje da se izvidi posljedica kaznene prijave koju je, "kao građanin", podnio predsjednik Sabora Božo Petrov.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje prokomentirao je prijavu kazavši da su svi koji imaju saznanja o nekom kaznenom djelu to dužni prijaviti, bez obzira je li riječ o običnom građaninu, ministru ili predsjedniku Sabora.

5. Alvarez prijavljen zbog obavljanja neregistrirane djelatnosti

Odvjetnik Hrvoje Šimić podnio je prijavu Carinskoj upravi, koja je pod Ministarstvom financija, protiv glavnog direktora za restrukturiranje Agrokora, Antonija Alvareza III., društva iz kojeg dolazi te koncerna Agrokor i odgovornih osoba, odnosno uprave, i to zbog obavljanja neregistrirane djelatnosti te rada bez prijave poslodavaca kod mirovinskog osiguranja.

"Da bi poslovali u RH moraju imati osnovanu podružnicu, a danas je u podne (u četvrtak, 6. travnja, op.a.) nisu imali prema stanju u Sudskom registru. Oni su strani državljani i da bi poslovao, mora imati OIB. On izgleda nema radnu dozvolu. Zato sam pozvao Carinsku upravu u nadzor nad ovim poduzećima", kaže Šimić.

6. SDP traži ostavku ministra Zdravka Marića

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak kako ministar financija Zdravko Marić ne može obnašati svoju dužnost te bi trebao sam otići, a ako to ne učini SDP najavljuje mogućnost pokretanja njegovog opoziva.

"Ako ministar Marić ne ode u jednom primjerenom roku, tu se radi o danima, najviše tjedan dana, tada ćemo odlučiti o sljedećim koracima, a, naravno da je jedan od tih koraka i mogućnost pokretanja njegovog opoziva", rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Na pitanje zbog čega Marić ne može obnašati tu dužnost, Grbin je odgovorio kako je Marić i sam jasno rekao da ne može donositi odluke niti u jednom predmetu koji je povezan s Agrokorom.

7. Ivica Todorić: "Danas sam ponosan čovjek"

Uprava Agrokora aktivirala je u petak, 7. travnja u popodnevnim satima Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

U priopćenju kojim se Ivica Todorić konačno obratio javnosti navedeno je između ostalog i sljedeće: "Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi".

Sve o poslovnom putu Ivice Todorića možete pročitati OVDJE

8. Most najavio još jednu kaznenu prijavu

Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, najavio je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv guvernera Borisa Vujčića, cijelog HNB-a i HANFA-e zbog slučaja Agrokor.

U Mostu ocjenjuju kako su Boris Vujčić, odnosno cijela Hrvatska narodna banka (HNB) "jedan od većih krivaca" za kriznu situaciju koja se dogodila s Agrokorom jer su se koncernu davali krediti, a nije se pratila stabilnost tvrtke.

9. Pojačana devizna kontrola Agrokorovih tvrtki u Srbiji

Na tvrtke u Srbiji povezane u sustavu Agrokora bit će primijenjena pojačana kontrola deviznih plaćanja kako bi se spriječio odljev kapitala, što će biti regulirano zakonskim mehanizmima koje ima Narodna banka Srbije (NBS), objavio je u nedjelju beogradski tisak.

"Ovdje zasad nemamo probleme, ali nećemo da nam se pojave... Ne možemo i nećemo svi potonuti s Agrokorom", izjavio je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s tvrtkama koje opskrbljuju Mercator S, tvrtku koja je dio koncerna Agrokor.

10. Ante Ramljak postao izvanredni povjerenik Vlade

"Nakon što je Trgovački sud u Zagrebu obavijestio Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta o zahtjevu koncerna Agrokor za pokretanje postupka izvanredne uprave nad navedenim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima, Vlada Republike Hrvatske će, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, donijeti odluku o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika te takvu odluku bez odgađanja dostaviti sudu", navedeno je u priopćenju Vlade uoči sjednice u ponedjeljak, 10. travnja.

Na sjednici je jednoglasno - uz sudjelovanje Zdravka Marića - odlučeno kako će izvanredni povjerenik Vlade u Agrokoru biti Ante Ramljak. Sve o Ramljaku možete pročitati OVDJE

11. "Pred nama je težak zadatak, ali dajte mi tjedan dana"

Premijer Andrej Plenković Ramljaka je predstavio nakon sjednice Vlade. "Pred nama je težak zadatak. Nama je bitka za Agrokor bitka za zaposlenike i dobavljače Agrokora. Nama je bitka da se ovo ne prelije na čitavo gospodarstvo i ostatak regije. Ja sam od danas 24 sata samo u tome. Pokušat ću zajedno sa svojim timom, kojeg imam u pripremi, smiriti tenzije, vratiti povjerenje dobavljača, vjerovnika, banaka i normalizirati poslovanje", kazao je tom prilikom Ramljak. "Bit ću vam na raspolaganju, ali molim vas, dajte mi ovaj prvi tjedan", poručio je medijima i javnosti.

Ono što se pitaju mnogi nakon imenovanja povjerenika u Agrokoru je hoće li Ivica Todorić i ostali članovi uprave i dalje ostati na svojim mjestima. Ante Ramljak razbio je sve sumnje - uprava Agrokora sada je on. Na pitanje hoće li ih zadržati kao savjetnike, odgovorio je: "Normalno je da ću ih koristiti za neke stvari, da mi razjasne neke ugovore, ali da li će dolaziti na posao... Mislim da neće biti potrebno".

Nakon imenovanja Ramljaka za povjerenika u Agrokoru, postavilo se pitanje i što će biti s Antoniom Alvarezom III. koji je u Agrokor došao na poziv banaka i Ivice Todorića. Danas (u utorak, 11. travnja, op.a.) neslužbeno se doznaje da je Alvarez napustio Zagreb.

12. Deblokirani računi Agrokora i tvrtki iz koncerna, dobavljači opet isporučuju robu

Nakon najave premijera Andreja Plenkovića da bi tijekom dana trebalo doći do deblokade računa, najprije je deblokiran račun Tiska, a nedugo potom i samog koncerna Agrokor i svih njegovih tvrtki.

Trgovački sud je donio i rješenje da se "zabranjuje pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i ostvarenja prava na odvojeno namirenje" te se nalaže prestanak izvršavanja osnova za plaćanje protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva.

Na sastanku dobavljača Agrokora s premijerom Plenkovićem i suradnicima dogovoreno je da će u trgovine Konzuma i Mercatora krenuti isporuka robe te da će svježi novac od banaka prvo dobiti oni dobavljači koji su u blokadi

13. Banke će u koncern upumpati 150 milijuna eura

Na dva odvojena sastanka premijera Andreja Plenkovića s dobavljačima i kreditorima Agrokora dogovoreno je da se nastavi s isporukom robe te da banke osiguraju koncernu "injekciju" od 150 milijuna eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka s kreditorima Agrokora kazao je kako predstavnici banaka podržavaju zakonski okvir Vlade koji se primjenjuje za izlazak iz krize.

"Dogovor je i potvrda spremnosti banaka da daju novi kredit za Agrokor koji bi omogućio izvanrednom povjereniku da osigura poslovanje, isplatu dobavljača i plaće radnika do Uskrsa. Iznos kredita bio bi do 150 milijuna eura, popodne će se definirati uvjeti oko toga. Treće je pitanje mjenica - banke su izrazile razumijevanje za posebnost tog problema, a iskoristit ćemo mehanizme da onaj koji je bio krajnji korisnik ta sredstva i vrati", kazao je Plenković.

14. Zatražena ocjena ustavnosti za lex Agrokor

Četiri dana od donošenja tzv. lex Agrokora Ustavnom sudu poslan je i prvi prijedlog za ocjenu ustavnosti tog zakona, a podnio ga je doktor pravnih znanosti i medijski analitičar Goran Vojković.

Osim što smatra da lex Agrokor ostale stavlja u nejednak položaj, Vojković ističe i da bi se zakoni trebali pisati za "opće i buduće situacije, a ne za neko konkretno poduzeće".

15. "Sjedimo li na bombi koja samo što nije eksplodirala?"

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u razgovoru s Mislavom Bagom u Dnevniku Nove TV istaknula je kako vjeruje da smo trenutno izbjegli najgore, "a sada je na izvanrednom povjereniku da postupa onako kako je to predviđeno zakonom".

Na pitanje Mislava Bage "sjedimo li svi mi na bombi koja samo što nije eksplodirala", misleći na Agrokor i izjavu Ramljaka kako smo "svi ugroženi", Dalić je kazala kako je ona uvjerena da je to sada spriječeno. "Financijske poteškoće u Agrokoru prijetile su, i jesu jedna bitna prijetnja stabilnosti hrvatskog gospodarstva i zbog toga smo vrlo odlučno i vrlo brzo pripremili Zakon o izvanrednoj upravi u sistemski važnim poduzećima. Taj je zakon stupio na snagu, on je aktiviran i pokazuje se da je djelotvoran instrument", istaknula je Dalić u opsežnom intervjuu.

16. Prvi potezi Ante Ramljaka

Iz Dukata su jučer objavili kako nastavljaju isporučivati cjelokupni asortiman u trgovine Konzuma. "Normalizacija poslovnih odnosa s Konzumom posljedica je uspostavljenog dijaloga i povjerenja između dobavljača, Vlade i Vladinog povjerenika, gospodina Ante Ramljaka, koji se tijekom dana sastao s dobavljačima i bankama", navedeno je u priopćenju iz te tvrtke.

Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore kazao je jučer nakon sastanka velikih i malih dobavljača da su se "veliki složili da se prvo plati onima malima". 

Jutros je pak i Vindija objavila kako nastavlja isporuku robe Konzumu: "U interesu stabilizacije poslovanja te dugoročnog jamstva za očuvanje radnih mjesta, Poslovni sustav Vindija nastavlja s redovnom isporukom cjelokupnog asortimana proizvoda na prodajna mjesta trgovina Konzum".  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene