Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od uspona, do posrtanja

Poslovni put Ivice Todorića: Sve što trebate znati na jednom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sađenja cvijeća na samim počecima do današnjeg potpisa kojim je zbog pre-zaduženosti svog koncerna, kako je rekao, sve stavio - u ruke države.

Prije sedam godina Todorić opisuje svoje početke kako mukotrpan rad od jutra do sutra. "Bio sam poljoprivredni, seljak, sadio sam cvijeće, prodavao i mučio se" kaže Ivica.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

Žicu za biznis smatra da je naslijedio od svog oca Ante,  koji je bio direktor nekadašnjeg Agrokombinata.

Diplomirao je na ekonomskom fakultetu 1976.godine i odmah pokrenuo posao s cvijećem. Uskoro je u tom poslu postao lider u cijeloj Jugoslaviji. Već u osamdesetima posao je proširio na uvoz i izvoz žitarica, uljarica, voća i povrća.

Dioničko društvo Agrokor je osnovao 1989. godine, kao stopostotni vlasnik. Šest godina poslije, stvoren je i Agrokor koncern. Posrnule tvrtke kupovao je jednu za drugom, vraćao ih u život i širio posao.

Gotovo da nema gospodarske grane u kojoj se nije okušao. Kako u Hrvatskoj tako i u susjednim zemljama BiH, Srbiji, Sloveniji, Crnoj gori i Mađarskoj.

Njegovi poslovni podhvati su mnoge obogatili, njega samog najviše. Sa suprugom Vesnom s kojom ima troje djece živi u Kulmerovim dvorima. Posjeduju privatni helikopter, a njegova djeca se nalaze na ključnim funkcijama u Agrokoru.

Obitelj Todorić uvijek je bila bliska politici. Brojni državni poticaji su pokrenuli priče o tome da je upravo Agrokor generator nelikvidnosti.

Dok su svijet, pa tako i Hrvatska bili u recesiji, on je ulagao. "Mi u dan plaćamo. Poštujemo standarde Europe i svijeta. U odnosu na Tesco i Metro plaćamo i 30 posto bolje" kaže Ivica.

Da su se zakoni krojili po njemu, odlučno je odbacivao.

Ivica Todorić jedan je od osnivača i prvi predsjednik Hrvatske Udruge poslodavaca. Godinama je pomagao brojne humanitarne, kulturne, znanstvene, ekološke, obrazovne, sportske i druge projekte.

Od danas sve što ima u poslovnom smislu pa i dugove, predao je u ruke države.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene