Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković s dobavljačima

Kreće isporuka robe u Konzum, svježi novac prvo dobavljačima u blokadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima sastao se s ključnim dobavljačima Agrokora, a potom slijede razgovori s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

Na sastanku dobavljača Agrokora s premijerom Plenkovićem i suradnicima dogovoreno je da će u trgovine Konzuma i Mercatora krenuti isporuka robe te da će svježi novac od banaka prvo dobiti oni dobavljači koji su u blokadi. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

11:40 - Premijer Andrej Plenković nakon sastanka s dobavljačima istaknuo je kako je bilo od početka jasno da postoji povjerenje dobavljača prema zakonski strukturiranom procesu izlaska iz krize.

"Gospodin Ramljak danas će doći u Agrokor, obaviti primopredaju i krenuti s upoznavanjem o realnoj situaciji u kompaniji. Ono što želimo nakon sastanka s bankama je doznaka svježeg novca koji će omogućiti isplatu prema dobavljačima. Oni su se dogovorili da novac prvo ide onim dobavljačima koji su u blokadi kako bi od najmanjeg OPG-a omogućili isplatu plaća i normalno funkcioniranje", kazao je Plenković.

Artikuliran je i problem mjenica, a dogovoreno je da onaj kojem je novac stigao temeljem mjenica taj novac treba i vratiti.

U ime dobavljača obratila se Marica Vidaković, prokuristica Kraša, koja se požalila na dosadašnji nedostatak komunikacije i izostanak relevantnog sugovornika što je popravljeno zakonskom legislativom.

"Želim povjereniku da se uhvati posla kako bi se naši problemi što prije riješili," poručila je Vidaković.

Potvrdila je kako su dobavljači pokazali veliku solidarnost te je dogovoreno da se svjež novac najprije doznači onim dobavljačima koji su u blokadi, odnosno onima kojima 70 ili 80 posto prihoda ovisi o Agrokoru.

"Polažemo veliku vjeru i nadu da će sustav profunkcionirati. Dogovorili smo se da ćemo krenuti s isporukom roba, napuniti dućane i pozvati naše zaposlenike da što više kupuju u Konzumu", poručila je Vidaković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Retorika i politika Pogrebni govor za Agrokor

Tedeschi o stanju u Agrokoru i povjereniku

9:55 - Dobavljači dolaze na sastanak koji počinje u 10 sati. Stigao je i predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi. Smatra kako je zakon o sistemski važnim kompanijama tzv. lex Agrokor koji je donijela Vlada, odnosno imenovanje povjerenika, bio jedini dobar način rješenja situacije u Agrokoru jer, kako je rekao, očito banke, dobavljači i uprava Agrokora nisu mogli naći kvalitetno rješenje.

O Anti Ramljaku, vladinom povjereniku koji bi trebao voditi restrukturiranje Agrokora, Tedeschi je kazao: 

"Svaki izbor koji odabere Vlada moramo vjerovati da je pravi izbor. Ante Ramljak ima relevantna iskustva iz realnog svijeta i gospodarskog, ima povjerenje Vlade, a mi kao veliki dobavljač očekujemo da će raditi svoj posao na zadovoljstvo svih dionika. Prvo treba razgovarati o onim mogućnostima koje zakon pruža, a to je da na prvom mjestu stavlja zaposlenike Agrokora, potom poreze koje država mora naplatiti, obaveze nove isporuke i obaveze prema friškom kapitalu koje daju banke", smatra Tedeschi.

Atlantic Grupa je, kako je kazao, možda i najveći dobavljač Agrokora, ali, naglasio je Tedeschi, nisu ulazili u nikakve financijske aranžmane s Agrokorom, samo su isporučivali robu.

"Bili smo poprilično striktni u naplati robe i danas nemamo financijskih izazova,  likvidnosno Atlantic Grupa može podnijeti sve što se događa, ali nas pogađa ova situacija. Atlantic grupa je u odličnoj situaciji, ali nemamo razloga biti nešto ponosni i zadovoljni jer je situacija zabrinjavajuća", poručio je Tedeschi prije sastanka u Vladi.

Dobavljači očekuju da njihova potraživanja budu podmirena

Čelnik Vindije Dragutin Drk pri dolasku u Vladu, na upit misli li da je Ramljak dobar izbor za izvanrednog povjerenika, odgovorio je kratko "Da".

To je kazao i predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić, dok je na pitanje poznaje li Ramljaka odvratio: "Njega poznaje sav poslovni svijet".

Predsjednik Uprave AgroFructusa Denis Matijević kazao je da ne poznaje Ramljaka, da je maloprije čuo da je predložen za izvanrednog povjerenika te da je "bitno da se krene".

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar na ulasku u Banske dvore izjavio je: "Sve će biti dobro".

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić je na novinarski upit kakav mu je dojam o novom povjereniku kazao da će se vjerojatno danas malo više s njim upoznati.

"Za početak vjerujemo da je dobro rješenje", kazao je. "Očekujemo da primarni poljoprivredni proizvođači budu namireni, da dobiju novce i da mogu proizvoditi. To je jedina sigurnost da ćemo u trgovačkim lancima imati domaće proizvode. Ako ne dobijemo te novce pitanje je da li će hrvatskih proizvoda u sljedećem razdoblju biti u Konzumu", poručio je Brlošić.

Na upit u kojem roku se nada rješavanju problema s plaćanjem, Brlošić je poručio "Hitno". "Da je jučer bilo plaćeno bilo bi dobro", kazao je Brlošić.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastaje se s ključnim dobavljačima koncerna Agrokor u 10 sati u Banskim dvorima.

Također, u 12 sati u Banskim dvorima predsjednik Vlade Plenković sastat će se s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednica i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Već u jutarnjim satima Vlada je održala sjednicu na kojoj je donijela odluku da će izvanredni povjerenik koji bi trebao u narednih 15 mjeseci stabilizirati Agrokor Ante Ramljak koji ima gospodarski i financijski background. Više o povjereniku pročitajte OVDJE.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene